Ledare: Ovisst val i Sunne

Ledare | Val 2022
PUBLICERAD:
Vilket eller vilka partier kommer att styra Sunne kommun efter valet? Det är inte den lättaste frågan att svara på.
Foto: Fredrik Finnebråth
Från början tänkte jag skriva i den här ledaren att valresultatet i Sunne är lika svårt att förutsäga som vädret. Men nu har jag ändrat mig. När det gäller vädret finns det ändå hyfsat pålitliga prognoser.

Kommunvalet i Sunne känns väldigt ovisst, som i många andra kommuner, men förnimmelsen av möjligheten för en riktig skräll vill inte riktigt infinna sig.

I förra valet fick Centerpartiet 11 mandat, Socialdemokraterna 10 mandat, Moderaterna 5 mandat, Sverigedemokraterna 5 mandat, Hela Sunne 4 mandat, Liberalerna 3 mandat, Kristdemokraterna 1 mandat, Miljöpartiet 1 mandat och Vänsterpartiet 1 mandat.

C och S kommer sannolikt att förbli de två största partierna, men det är långt ifrån självklart att de får egen majoritet tillsammans. Centerpartiet har genom kommunalrådet Kristina Lundberg uttalat att de svårligen kan samarbeta med SD, V och partiet Hela Sunne. Och C och M har hamnat väldigt långt ifrån varandra under de senaste åren. KD har på sistone uttalat skarp kritik mot C+S-styret. Återstår gör L och MP med erfarna och sakfrågeorienterade politiker som säkert är öppna för samtal.

Ungefär så tror jag att det kommer att se ut.

Att oppositionen, alltså alla partier utom C och S, skulle kunna styra Sunne tillsammans om de får drygparten av de 41 mandaten i kommunfullmäktige, tror jag är mindre sannolikt.

Det som eventuellt skulle kunna bli den stora skrällen är om Socialdemokraterna går jättebra och lierar sig med några andra än Centerpartiet, så att C ställs helt utanför makten, vilket - med undantag för perioden 2014-2016 - skulle vara första gången sedan 1971. Men det är också ett faktum att det lokala partiet Hela Sunne är en svårbedömd joker i leken samtidigt som Sverigedemokraterna tycks ha medvind nationellt i opinionsmätningarna.

Det är således väldigt vanskligt att spekulera om utgången av valet i Sunne, men grundtipset får nog ändå bli att bara rejäla mandat-tapp kan förhindra att C och S kommer att kunna fortsätta styra Sunne tillsammans om de vill. Möjligtvis med hjälp av ett tredje parti. Varför inte Liberalerna?

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje.