Hoppa till huvudinnehållet

Lärcenter erbjuder mer än 200 utbildningar: ”Många känner inte till oss”

Publicerad:
Bibbi Eriksson, biträdande rektor och verksamhetsansvarig på Lärcenter, och studie- och yrkesvägledare Caroline Dahlberg hoppas att fler ska upptäcka vilka möjligheter Lärcenter ger. Foto: Karina Johansson

Mer än 200 valbara kurser och utbildningar. Det kan Lärcenter i Sunne erbjuda.

– Vi har cirka 450 elever igång på något sätt under ett läsår och det är rätt häftigt! Trots det känner många inte till oss och vi vill visa vilka jättemöjligheter vi erbjuder, säger Bibbi Eriksson, biträdande rektor och verksamhetsansvarig på Lärcenter.

Lärcenter har flera olika inriktningar, med den gemensamma nämnaren att man riktar sig mot alla som fyllt tjugo år och som bor i Sunne kommun.

– Nu vill vi bli mer synliga så att folk vet att vi finns och att företag kan kontakta oss om de behöver hjälp med att utbilda personal. Många branscher behöver mer personal just nu. Exempelvis vården, industri samt hotell och restaurang, berättar Bibbi Eriksson.

– De flesta branscher överlag i Sverige ser att arbetskraften framåt inte kommer räcka till och att den arbetskraft som finns inte har rätt kompetens, förklarar studie- och yrkesvägledare Caroline Dahlberg.

– De som är arbetslösa idag behöver mer utbildning. Och det är Komvux i ett nötskal. Vi hjälper till att ge folk den kompetens och de kunskaper de behöver, förklarar Bibbi Eriksson.

Lärcenter erbjuder över 200 kurser.
Lärcenter erbjuder över 200 kurser. Foto: Karina Johansson

Lärcenter har några egna yrkesutbildningar. Vård och omsorg pågår just nu liksom kombinationsutbildningen Hotell och service och kocklärling. Man har även en utbildning inom ekonomi där man kan välja olika inriktningar samt Industri bas där flera elever fått jobb på lokala företag. Den utbildningen ligger just nu vilande på grund av att man inte haft några sökande.

Men det finns alltså tillgång till betydligt fler utbildningar än det här. Tack vare att man har avtal med och köper in externa utbildningar från åtta externa utbildare, kan man erbjuda över 200 kurser. Och hittar man sin utbildning i någon annan värmländsk kommun än Sunne, köper Lärcenter in den.

– Vi vill ju att folk ska utbilda sig oavsett var utbildningen finns, för att de ska få egen försörjning och öka sin kompetens, säger Bibbi Eriksson.

En utbildning som är på planeringsstadiet inför 2023 är industrielektriker - förutsatt att minst tio söker och blir antagna.

– Den går via utbildningsföretaget Trainor som kommer hit för praktikveckor istället för att man måste åka till Sundsvall som man vanligtvis gör, berättar Caroline Dahlberg.

Trots stora utbildningsmöjligheter är det få som känner till att Lärcenter finns, menar de.
Trots stora utbildningsmöjligheter är det få som känner till att Lärcenter finns, menar de. Foto: Karina Johansson

På Lärcenter kan man läsa upp och komplettera teoretiska ämnen. Man kan också läsa upp grundskolan om man av någon anledning inte har fullföljt den. Här finns även Särvux som är riktad mot vuxna med en intellektuell funktionsnedsättning. Deras utbildning är upplagd utifrån varje persons intresseområde. Samt förstås SFI. Där är eleverna uppdelade i tre grupper beroende på bakgrundskunskaper och kurserna har numer utökats med teoretiska och praktiska ämnen. I höst kommer det också bli språkpraktik i samarbete med AME som hjälper dessa personer ut på olika arbetsplatser för att få språkträning.

– Språkpraktiken är ny för oss och jättespännande, konstaterar Bibbi Eriksson.

Man kombinerar också SFI med yrkesutbildning, vilket riktar sig till dem som kommit längre i sin språkträning. Man har utbildning till kock, inom vård och omsorg, hotell och service och hoppas kunna starta kombinationsutbildningen barn och fritid.

Men man behöver faktiskt inte ens gå en utbildning via Lärcenter, för att få tillgång till lokalerna.

– Man kan ha möten och föreläsningar via storbild och ta sina lektioner härifrån istället för att åka till exempelvis Karlstad och man kan få låna dator, få hjälp av studiecoach eller sitta här och studera, berättar Bibbi Eriksson.

Artikeltaggar

Bibbi ErikssonCaroline DahlbergLärcenter i SunneSkola och utbildningSunne

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.