Hoppa till huvudinnehållet

Insändare: Vi vill uppmuntra en sund livsstil

Publicerad:
”Sunne har historiskt haft ett rikt och framgångsrikt idrottsliv. En för de flesta okänd triumf gäller basket”, skriver Runar Filper (SD).
”Sunne har historiskt haft ett rikt och framgångsrikt idrottsliv. En för de flesta okänd triumf gäller basket”, skriver Runar Filper (SD). Foto: Christine Olsson/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Sverigedemokraterna vill främja barn- och ungdomsidrotten och uppmuntra en sund livsstil med ett aktivt föreningsliv redan från unga år. Vi ska verka för att kommunen uppmuntrar och ger stöd åt idrotts- och andra sunda föreningar. Idrott ska bidra till att våra barn och ungdomar mår bra, utvecklas och har roligt. Det handlar om att ta hand om varandra och utvecklas långsiktigt.

Sunne har historiskt haft ett rikt och framgångsrikt idrottsliv. IFK Sunne var framgångsrika i fotboll på 60-talet och var uppe i dåvarande division 2 Svealand, vilket var serien under Allsvenskan, både 1961, 1963, 1964 och 1966.

En för de flesta okänd triumf gäller basket. På damsidan blev KFUM Sunne BBK svenska mästare 1966 genom att slå Blackeberg från Stockholm i finalen.

Mer sentida var Sunne IK framgångsrika på hockeyarenorna under 90-talet när man spelade i division 1 Västra, som var en av fyra serier direkt under Elitserien, De bästa säsongerna blev 1994/1995 då man blev trea och spelade playoff och 1999/2000 då man blev nionde lag i den nya Allsvenskan Södra

Mallbackens IF har varit i Damallsvenskan åtskilliga säsonger och har en tredjeplats som bäst. Laget spelar fortfarande på hög nivå i Elitettan.

Genom att lyfta ungdomsidrotten kan vi få fler som väljer idrotten igen, vilket också främjar en sund livsstil och kamratskap som är utvecklande inför livet. Det handlar dock inte om att sträva efter liknande historiska framgångar som här beskrivs, men genom att satsa på ungdomarna kan personliga framgångar vara enkel och rolig stimulans som bidrar till personlig utveckling.

Runar Filper (SD), gruppledare i Sunne kommunfullmäktige och riksdagsledamot på Värmlandsbänken.

Artikeltaggar

InsändareRunar FilperSunneSunne kommunSverigedemokraternaVal 2022