Hoppa till huvudinnehållet

Insändare: Aktionsgruppen ”Sunne 2030” behövs efter valet

Publicerad:
”Vi hälsar aktionsgruppen ”Sunne 2030” välkommen till Sunnes politiska arena”, skriver Björn Gillberg, partiet Hela Sunne.
”Vi hälsar aktionsgruppen ”Sunne 2030” välkommen till Sunnes politiska arena”, skriver Björn Gillberg, partiet Hela Sunne. Foto: Dan Enwall

Vi hälsar aktionsgruppen ”Sunne 2030” välkommen till Sunnes politiska arena. Ni har med all rätt riktat in sökarljuset på allvarliga problem inom Sunne kommun. Ni behövs inte bara före valet utan också därefter som en kraft i arbetet för ett bättre Sunne.

Vi delar till fullo de synpunkter ni framför om tillståndet i kommunens skolor. Otrygghet råder bland personal och elever. Omorganisationen av skolan har orsakat lärarflykt, som dock inte enbart handlar om missnöje med organisationen utan också om låga löner. Lönerna är högre i 280 av Sveriges 290 kommuner.

Lägg till detta, att kommunanställda löper risk att drabbas av repressalier, om de ifrågasätter ledningens beslut. Det har lett till en tystnadskultur, som ”Sunne 2030” förtjänstfullt lyfter fram. Repressalierna har till och med drabbat fackliga representanter. Detta har jag bland annat utförligt redogjort för i en omfattande protokollsanteckning i samband med ett möte med allmänna utskottet.

Hur har det då kunnat bli på det här sättet. En orsak är beträffande skolan misslyckade rekryteringar av skolchefer. Rekryteringar som inte ens utannonserades. Internrekryteringar utan möjlighet att få in ”friskt blod” utifrån är i själva verket ett betydande problem inom hela kommunen.

Vi i Hela Sunne är väl medvetna om de problem som ”Sunne 2030” lyfter fram. Vi har under åren motsatt oss omorganisationen av skolan och då bland annat särskolan. Vi har sagt nej till internrekryteringar. Vi har riktat kritik mot tystnadskulturen och repressalier, som drabbat enskilda medarbetare. Vi har kritiserat sättet att varsla och varna och det vi anser är att avskeda medarbetare på lösan grund. Allt detta finns dokumenterat i reservationer och protokollsanteckningar i allmänna utskottet och kommunstyrelsen.

”Sunne 2030” behövs också när valet är över. Ni behövs som påtryckargrupp och ni behövs som individer i Sunnes politiska partier.

Björn Gillberg

Hela Sunne

Artikeltaggar

Aktionsgruppen Sunne 2030Björn GillbergHela SunneInsändareSunneSunne kommunVal 2022

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.