Hoppa till huvudinnehållet

Lerin fick Mårbackapriset

Publicerad:
Lars Lerin fick Mårbackapriset och intervjuades av Ingemar Eliasson, tidigare landshövding i Värmland.
Lars Lerin fick Mårbackapriset och intervjuades av Ingemar Eliasson, tidigare landshövding i Värmland. Foto: Karina Johansson

Lars Lerin tilldelades årets Mårbackapris vid en ceremoni på Mårbackas loft i samband med Äpplets dag och fick ta emot blommor och en prischeck om 25 000 kronor.

– Tack för den underbara motiveringen, jag känner mig så glad i hjärtat för priset, säger Lars Lerin.

Med Mårbackapriset belönas Lars Lerins förmåga att i ord och bild förmedla lågmälda människors berättelser, men också hans diskreta ledarskap för skapande ungdomar. Tidigt i sitt konstnärskap gav Lars Lerin röst och utrymme åt bortglömda människor i allt glesare skogsbygder, men senare också ungdomar och människor i samhällets marginaler, som genom Lars Lerins öppenhet, tålamod, humor och stimulans kunnat frigöra inneboende kreativitet, överskrida gränser och i eget skapande vunnit självkänsla. Denna process har manifesterats i SVT:s serie Lerins lärlingar.

Motivering lyder: ”Lars Lerin har, liksom Selma Lagerlöf, en alldeles särskild förmåga att skildra såväl livets mörka som ljusa sidor. Mänskliga tillkortakommanden blir förlåtna, och strålar av empati bryter igenom tunga tankar och mörka dimbankar. Naturens växtkraft och befolkade landskap belyses av kärlek och vardagens arbete”.

Karl Johan Adolfsson, ordförande för Mårbackastiftelsen, berättar att Mårbackapriset delas ut till personer som verkat i Selma Lagerlöfs anda inom vitt skilda områden såsom litteratur, konst, musik, politik och miljö. Prissumman är 25 000 kronor och priset delas ut vartannat år.

Artikeltaggar

Lars LerinMårbacka minnesgårdMårbackaprisetNyheterSunne

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.