Hoppa till huvudinnehållet

Firade löjtnant Lagerlöf med allsång: ”Det sas att hela Värmland var där”

Publicerad:
Per-Thomas och Pasi Pasanen uppträdde på Mårbacka.
Per-Thomas och Pasi Pasanen uppträdde på Mårbacka. Foto: Kjell Sundström

När sommarens kanske sista veckor träder in så bjöd Mårbacka upp till allsång, på självaste löjtnant Lagerlöfs födelsedag den sjuttonde augusti.

Löjtnant Lagerlöf var Selma Lagerlöfs pappa och varje år den dagen, bjöds det in till firande på gården, med bland annat mycket musik, som för att också liksom fira av sommaren kanhända!? Bellman stod högt på programmet då det var en av favoriterna hos Erik Gustav Lagerlöf och bygdens starka spelmän spelade herrgårdsvalser och andra friska danslåtar. Det bjöds förfriskningar och mat och det sas att ”hela Värmland var där”. Så även i år så bjöds det på sång och musik genom duon Pasi Pasanen på ackordeon/dragspel och Per-Thomas Eriksson med fiol, nyckelharpa och sång, som ackompanjerar det trettiotal hugade sångglada strax nedanför Selmas trappa på Mårbacka. Ja, det blev minst sagt en magisk stämning. Inte minst när solens varma strålar började dala i väster och skymningen smyga sig på så sakteligt.

Kända och omtyckta låtar, som kanske inte sjungs så ofta numera, fanns med i bladet. Bland annat Taube, Dan Andersson, Sjöberg, Lasse Berghagen, Povel Ramel och självklart C. M Bellman. Pasi Pasanen är en mästare på sitt dragspel. Han undervisar på Sundsta-Älvkullegymnasiets Musiklinje i Karlstad, har spelat med såväl Dublin Fair som med Musikteatern i Värmland och turnerat till länder som Tyskland, Danmark, USA och Kanada.

  • Allsång på Mårbacka.
    Allsång på Mårbacka.
  • Erik Gustav Lagerlöf.
    Erik Gustav Lagerlöf. Foto: Östra Ämterviks hembygdsförening

Per-Thomas Eriksson är riksspelman sedan 1983 och undervisar som stråklärare på Kulturskolan i Torsby. Han har turnerat flitigt med Pasi till värmländska kyrkor med sommarmusik och reser bland annat redan nästa vecka till Frankrike, för att spela till danskurs med traditionella svenska danser, söder om Paris. Tillsammans gjorde de en lyckosam turne’ till Vancouver, Seattle och Portland hösten 2019, med bland annat medverkan i Scandia Folkdance Society’s 70-årsjubileum i Seattle.

De som kom till Mårbacka för sång och gemenskap, behövde inte lämna platsen oberörd, ett löfte från duon som verkligen införlivades. Kvällen började med att Mårbacka bjöd på egen äppelmust och avslutades, precis som i löjtnant Lagerlöfs tid, med Värmlandsvisan. I år är det 80 år sedan Mårbacka öppnade för guidade visningar, men också 100 år sedan Selma Lagerlöf kom ut med första delen i sin biografi, Mårbacka, och där kan man bland annat läsa om festligheterna i kapitlet "17:e augusti".

Irene Henriksson

Artikeltaggar

Irene HenrikssonMårbacka minnesgårdNyheterPasi PasanenPer-Thomas ErikssonSunne

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.