Hoppa till huvudinnehållet

Håkan Svenneling (V): ”Tryggheten är politikens ansvar”

Publicerad:
Trygga i sin politik. Från vänster, Vibeke Johnson (V), Vänsterpatiets förstanamn i Sunne och Håkan Svenneling (V), värmländsk riksdagsledamot. Foto: Dan Enwall

På lördagen besökte Vänsterpartiets värmländske riksdagsledamot Håkan Svenneling Sunne.

– Frågorna om människors trygghet ska inte lämnas över till marknaden, säger han.

I det här valet pratar Vänsterpartiet mycket om att människors trygghet är politikens ansvar.

– Politiken måste skapa lösningar i stället för att överlämna trygghetsfrågorna till marknaden. Ett konkret exempel är att vi vill ha ett Sverigepris på el, alltså ett lägre pris i Sverige jämfört med den el vi exporterar till Europa. Det kan också handla om skolan där vi ser hur privata företag gör stora vinster på skolan. Socialdemokraterna har länge pratat om att göra något åt det här men nu behöver man gå från ord till handling.

Som utrikespolitisk talesperson jobbar Håkan Svenneling också mycket med Natofrågan.

– Vänsterpartiet är fortfarande motståndare till att Sverige går med i Nato. Vi är nu på väg mot ett medlemskap men det är tydligt att regeringen har gjort stora eftergifter gentemot Turkiet och man verkar i grunden ha gjort en väldigt dålig förhandling, säger han.

På det lokala planet trycker Vibeke Johnson, Vänsterpartiets förstanamn i kommunvalet, på sociala frågor och miljön.

– Vi tycker att det är viktigt att ge socialtjänsten i Sunne mer resurser. Den kommunala servicen måste fungera. Sedan är vi för en grön elproduktion och vill ha fler publika laddstolpar i Sunne centrum. Dels för att locka in turister till stadskärnan, dels för att fler Sunnebor ska kunna ladda sin elbil här. Vi kan inte vänta på att marknaden ska ordna det. Vi vill också att Sunne kommun jobbar mer med den biologiska mångfalden. Till exempel genom att bekämpa invasiva arter som lupiner. Allt som förbättrar villkoren för mångfald när det gäller både växter och till exempel bin, säger Vibeke Johnson.

Artikeltaggar

Håkan SvennelingPolitikSunneVal 2022VänsterpartietVibeke Johnson

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.