Hoppa till huvudinnehållet

Sunne kommun efter varslet: ”Vi ska hjälpa till på alla sätt vi kan”

Publicerad:
Sunnes kommunalråd Kristina Lundberg (C) och näringslivschefen Per Branzén berättar om hur kommunen agerar efter varselbeskedet på Rottneros bruk.
Sunnes kommunalråd Kristina Lundberg (C) och näringslivschefen Per Branzén berättar om hur kommunen agerar efter varselbeskedet på Rottneros bruk.

Tisdagens varselbesked från Rottneros bruk utlöste genast en febril aktivitet inom Sunne kommun.

– Vi vill säkerställa att vi gör det som vi kan bidra med för att underlätta för alla berörda, säger näringslivschefen Per Branzén.

Under tisdag förmiddag, kort efter beskedet att Rottneros bruk varslar 40 anställda om uppsägning, kallade kommunen ihop sin ledningsgrupp.

– Vi satte oss ner direkt och gjorde en plan. Hur kan vi bidra på bästa sätt utifrån vårt uppdrag? Så för att vara väl förberedda har vi nu tagit kontakt med bland annat Lärcenter, Komvux och YH-utbildningen. Vi har också givetvis tät kontakt med Rottneros bruk för att säkerställa att rätt åtgärder vidtas vid rätt tidpunkt, säger Per Branzén och fortsätter:

– Det finns en annan dimension av det här också, nämligen att Rottneros bruk satsar på förpackningslinjen, och där finns det mycket kompetens i Sunne så även ur det perspektivet tittar vi på hur vi kan hjälpa till.

Från politiskt håll i Sunne konstaterar kommunalrådet Kristina Lundberg (C) att varslet är ett av de allra största i Sunne på senare tid.

– Först och främst känner vi en omtanke om de som drabbas av det här. Det är ett omtumlande besked i redan oroliga tider så det är viktigt att de blir omhändertagna på ett bra sätt.

Risk för kedjereaktion

Lundberg tycker att Sunne kommun är väl rustad genom arbetsmarknadsenheten (AME) och ett bra samarbete med Arbetsförmedlingen.

– De är duktiga på att få ut folk i arbete. Sedan får vi ju komma ihåg att Rottneros är ett av våra största företag, vilket gör att man är kund till flera andra Sunneföretag. Så risken finns att det kommer en effekt där också, säger hon.

Före sommaren vittnade flera Sunneföretag om hög orderingång och ett gynnsamt läge.

– Så nu är det viktigt att vi får reda på om det här har fortsatt eller inte. Vi måste snabbt försöka få en helhetsbild av läget, säger Kristina Lundberg som konstaterar att strukturen hos Sunnes näringsliv är en fördel i sådana här lägen.

– Vi har ett brett och differentierat näringsliv vilket ger en lägre sårbarhet och gör att vi förhoppningsvis klarar oss bättre än andra kommuner när ett företag varslar många, säger Kristina Lundberg.

40 varslas om uppsägning på Rottneros brukKoncernchefen om att en tredjedel varslas: ”Smärtsamt men nödvändigt”

Artikeltaggar

Kristina LundbergNyheterRottneros brukSunne

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.