Hoppa till huvudinnehållet

Koncernchefen om att en tredjedel varslas: ”Smärtsamt men nödvändigt”

Publicerad:
Rottneros AB:s koncernchef, Lennart Eberleh, om anledningen till att man varslat 40 anställda.
Rottneros AB:s koncernchef, Lennart Eberleh, om anledningen till att man varslat 40 anställda.

Det är ett tungt besked som arbetarna på Rottneros bruk har fått motta i dag, då 40 personer varslas om uppsägning, vilket motsvarar cirka en tredjedel av personalstyrkan.

– Det är en extremt smärtsam åtgärd, men det är nödvändigt för att långsiktigt kunna utveckla Rottneros bruk, säger koncernchefen Lennart Eberleh.

Det är sliplinjen, vilket är en av två produktionslinjer för mekanisk massa vid Rottneros bruk som kommer att läggas ned.

– Där tillverkar vi pappersmassa för skriv- och tryckpapper, så som tidningar och böcker. Och där har vi sett en konstant nedgång i efterfrågan med fem till sju procent på årlig basis, säger Eberleh på tisdagens presskonferens.

Den andra produktionslinjen gör i stället massa till förpackningsindustrin där företaget i stället ser en ökad efterfrågan.

– Vi har funnits i Rottneros sedan 1800-talet och vi vill finnas där länge till. Vi har bara under de senaste åren investerat över 600 miljoner på bruket. Nu är vi är i gång med ett förprojekt för vidareutveckling för massa. Projektet kan leda till investeringar på 160 till 200 miljoner på just massa för förpackningar.

Höga elpriser bidragande

Produktionen på Rottneros bruk sker dels med en biobaserad panna, men även 300 gigawatttimmar köps från elnätet; det motsvarar elförbrukningen hos 20 000 hushåll. När elpriserna stiger, stiger alltså produktionskostnaderna rejält.

– Vi tror inte att elpriserna kommer att gå ned till tidigare nivå med de industrialiseringarna som vi ser i norra Sverige samt elektrifieringen av samhället, säger Eberleh.

Stöd för arbetarna

Slutgiltiga besked om när sliplinjen stängs ned kommer efter fackliga förhandlingar. Rottneros bruk har som avsikt att avveckla sliplinjen vid årsskiftet.

Vilket stöd finns för de anställda som drabbas av det här beslutet?

– Vi har säkrat upp företagshälsan, samtidigt har vi haft utbildningar med samtal i kris, så de som drabbas vet vilka de kan vända sig till, säger Eberleh.

Kommer ni att kunna erbjuda omskolning av personal?

– Vi kommer i de fackliga förhandlingar att se på vilka lösningar vi kan erbjuda. Vi har också meddelat arbetsförmedlingen så de är medvetna om situationen.

Bland de mångmiljonsatsningar som Rottneros AB ser på att göra inom förpackningsmassa, skulle inte på kort sikt leda till fler arbetstillfällen, då de handlar om att öka effekten av produktiviteten.

– Den här typen av investeringar leder inte omedelbart till nya arbetstillfällen, men det är ett bra sätt att säkra och bygga för framtiden och behålla de arbetstillfällen som finns.

En annan av Rottneros AB:s senaste investeringar var att gemensamt med det polska pappersföretaget Arctic Paper investera 15 miljoner euro i en fabrik i Polen.

Vad är det för satsningar ni gör i Polen och varför väljer Rottneros AB att satsa där i stället för i Sunne?

– Det är Rottneros Packaging som kommer att göra en fortsatt resa i Polen. Här finns goda förutsättningar att skala upp den teknologi som vi tagit fram i Sunne . Sedan när vi fraktar förpackningar så är det ganska transportintensivt, så därför är det bättre att finnas så nära kunden som möjligt och minska transportavståndet. Så det är bra för ekonomin och miljön. Och en närhet till den centraleuropeiska marknaden där vi ser att det stora efterfrågan finns.

Aktieutdelningar

Det är det polska bolaget Arctic Paper som äger majoriteten, 51 procent, av aktierna i Rottneros AB.

Har aktieägarna sänkt vinstkraven för att kunna behålla arbetstillfällena i Rottneros?

– Det kan jag inte svara på. Än så länge utgår vi från våra egna finansiella mål och de ser vi att vi kommer att uppfylla när vi har Rottneros når sin nya form efter det här tråkiga beskedet.

Vad har ni för vinstkrav från aktieägarna nu?

– Vi måste ju generera vinst över tid för att kunna ha en utdelning. Och vi har en utdelningspolicy som säger att vi ska dela ut 30 till 50 procent av föregående års vinst till aktieägarna.

Det finns ingen möjlighet att kunna sänka det för att behålla de här arbetstillfällena?

– Det är en fråga för aktieägarna och det kan jag inte svara på i dag.

40 varslas om uppsägning på Rottneros bruk

Rottneros AB

Koncernen Rottneros AB äger bolagen Rottneros bruk, Rottneros Packaging, Nykvist skog och Vallviks bruk i Hälsingland.

Majoritetsägare av aktierna i Rottneros AB är i sin tur det polska pappersföretaget Arctic Paper.

Artikeltaggar

ElpriserNyheterRottneros ABRottneros brukSunne

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.