Hoppa till huvudinnehållet

Tung förlust för Mallbacken i jubileumsmatchen

Publicerad:
Mallbacken med lagkapten Susanne Skålberg föll hemma mot Gamla Upsala med 0–3.
Mallbacken med lagkapten Susanne Skålberg föll hemma mot Gamla Upsala med 0–3. Foto: Olle Persson

Mallbacken släppte in två mål på två minuter i första halvlek och föll till slut med 0–3 i jubileumsmatchen mot Gamla Upsala.

– En bra stämning att spela match inför, men sedan var det såklart synd att vi inte kunde bjuda på ett bättre resultat, säger MIF-kaptenen Susanne Skålberg.

På lördagen bjöd Mallbackens IF in till jubileumsfest i samband med hemmamatchen i elitettan mot Gamla Upsala IF. Och det som firades var att MIF fyller 80 år som förening och 50 år med damfotboll med bland annat 16 säsonger i allsvenskan.

För Mallbackens del blev det dock inget firande på planen mot ett GUIF som även vann vårens möte mellan lagen med 1–0 på sin hemmaplan. I den här matchen kom MIF ut piggt i värmen på Strandvallen inför 592 åskådare, men Fryksdalslaget fick inte in någon boll och sedan kom en dubbel kalldusch.

Snabba GUIF-mål

För gästernas Izabell Rydell gjorde 1–0 till bortalaget i den 18:e minuten och i den 20:e slog Rydell till igen till 2–0 bakom MIF-målvakten Elin Svahn som gjorde comeback mellan stolparna och stod för flera bra räddningar. Gamla Upsalas 0–2-mål kom efter slarv i Mallbackenförsvaret och 0–2 var även ställningen i paus även om hemmagänget inte alls saknade heta målchanser genom bland annat Irvina Bajramovic och Kari Johnston.

Vid 65 minuter fick Mallbacken rejält tryck på Gamla Upsala och inbytta amerikanskan Emma Loving var nära att näta på nick i sin debut med MIF. Men det ville sig inte för Mallbacken i den här jubileumsmatchen. I den 83:e minuten var det 0–3-underläge efter ett självmål på en hörna vilket även blev slutresultatet när MIF:s segersvit på fem raka bröts i jubileumsmatchen.

– Det var en fin stämning när vi kom till arenan med livemusik (Greenfreaks spelade) och mycket folk, säger Mallbackens lagkapten samt mittback Susanne Skålberg och fortsätter:

– Det var en fin dag för att spela fotboll även om det var lite varmt. En bra stämning att spela match inför, men sedan var det såklart synd att vi inte kunde bjuda på ett bättre resultat.

Stora delar av Mallbackens första damlag från 1972 återförenades på Strandvallen för att fira Mallbacken som fyller 80 år och 50 år med damfotboll. Övre raden från vänster: Karin Westlund, Ingrid Lindahl, Greta Svensson, Lisbeth Sundhäll, Gun-Britt Pettersson, Pia Nilsson, Marianne Uppvall, Gunilla Nilsson, Birger Gustafsson. Nedre raden från vänster: Gullianne Eriksson, Lena Grindbo, Mary Sjögren, Kerstin Berglund, Margareta Svensson.
Stora delar av Mallbackens första damlag från 1972 återförenades på Strandvallen för att fira Mallbacken som fyller 80 år och 50 år med damfotboll. Övre raden från vänster: Karin Westlund, Ingrid Lindahl, Greta Svensson, Lisbeth Sundhäll, Gun-Britt Pettersson, Pia Nilsson, Marianne Uppvall, Gunilla Nilsson, Birger Gustafsson. Nedre raden från vänster: Gullianne Eriksson, Lena Grindbo, Mary Sjögren, Kerstin Berglund, Margareta Svensson. Foto: Olle Persson

”Känns bedrövligt”

Kapten Skålberg ger sin syn på tillställningen.

– I början kändes det som att vi hade kontroll på matchen. Vi startade bra. Vi skapade fina lägen men vi fick inte in något mål innan vi släppte in två istället.

– Det var två skitmål på två minuter. Jag vet inte vad man ska säga om det mer än att det känns bedrövligt. Jag vet inte om det var nervositet som gjorde att vi tappade in de målen. Men det var slarv från vår sida som Gamla Upsala gjorde mål på.

– I dag kom vi inte riktigt upp i den nivån som vi borde kunna ha. Men det var eget slarv som vi förlorade matchen på som sagt. Det var likadant förra matchen men då lyckades vi göra fler mål än motståndet (vinst 5–4 mot Team TG).

”Det blev jättebra”

Evelina Nilsson är ordförande i MIF och hon är mer än nöjd med föreningens jubileumsfirande.

– Det blev jättebra, vi är väldigt väldigt nöjda med allt runt omkring. Sedan blev det såklart ett tråkigt resultat i matchen, men vi är glada för arrangemanget som blev väldigt bra som sagt, säger Nilsson.

I samband med jubileumsmatchen har Mallbacken även en insamling för att stärka ekonomin.

– I nuläget är det inte helt klart hur mycket det blir till slut. Men jag skulle gissa att vi just nu har samlat in typ 240 000 kanske.

– I det är det inräknat byapengen vi har fått från Sunne kommun och sådana saker vilket är väldigt roligt. Men vi har som mål att nå 300 000 och det vore väldigt roligt, och det är inte för sent ännu om någon vill bidra.

Går det att sätta ord på vad Mallbackens IF betyder för samhället?

– Det betyder jättemycket för hela bygden och framför allt för Mallbackens närområde här i form av att många engagerar sig, och det finns inte så mycket annat här i närheten. I Sunne och kommunen är vi en av få som bedriver damfotboll och det är jätteviktigt att det för alla tjejer finns ställen att spela fotboll på.

– Vi tar fajten för att spela elitfotboll på landsbygden också, och det är det inte så många andra som gör, så det måste man vara med och fajtas för.

592 åskådare tog sig till Strandvallen för jubileumsmatch.
592 åskådare tog sig till Strandvallen för jubileumsmatch. Foto: Olle Persson

”Vi vill inspirera tjejer”

Och publiksiffran på jubileumsmatchen på Strandvallen blev alltså 592.

– Vi är väldigt nöjda med publiksiffran och hoppas att vi kan hålla uppe den på den nivån framöver, säger Evelina Nilsson:

– Vi vill inspirera tjejer till att spela fotboll och då finns det möjlighet att se förebilder här på plats i Mallbacken. Så att fler spelar fotboll längre tid, det känns jätteviktigt.

Mallbackens två nyförvärv debuterade mot Gamla Upsala. Ukrainskan Anna Kaverzina (nummer 15) och amerikanskan Emma Loving (nummer 23).
Mallbackens två nyförvärv debuterade mot Gamla Upsala. Ukrainskan Anna Kaverzina (nummer 15) och amerikanskan Emma Loving (nummer 23). Foto: Olle Persson

Artikeltaggar

Elin SvahnElitettanFotbollMallbackens IFStrandvallens idrottsplatsSusanne Skålberg

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.