Hoppa till huvudinnehållet

Lillemor, 17, tar flamencon till Sunne: ”De flesta vet inte vad det är”

Publicerad:
Lillemor Eriksson är nu 17 år och passionen för att dansa flamenco är lika stor fortfarande.
Lillemor Eriksson är nu 17 år och passionen för att dansa flamenco är lika stor fortfarande. Foto: Fredrik Finnebråth

Minns ni Lillemor Eriksson, som började dansa flamenco innan hon kunde gå?

Tolv år har gått sedan FB senast skrev om hennes stora passion. Ett intresse som än i dag är intakt.

På tisdag väntar föreställning på hemmaplan, när Värmlands första Flamencofestival någonsin äger rum.

– Väldigt ovant att dansa i Sunne, säger hon.

Flamenco är en form av sång, dans och musik som härstammar från södra Spanien. Genom flamenco uttrycks ett spektrum av olika känslor och temperament, teknik och koreografier.

Ofta uppträder en musiker, en sångare och en dansare tillsammans. Musikern brukar spela gitarr och skapa en särskild rytm genom att klappa i händerna och knäppa med fingrarna. Sångaren sjunger ofta om kärlek och andra starka känslor. Den som dansar uttrycker känslorna med sin kropp.

Typiskt för flamenco är att dansaren stampar med fötterna och klappar med händerna för att markera rytmen. Hon eller han har spikar under skorna för att det ska höras ordentligt och använder fötterna nästan som ett instrument.

Lillemor Eriksson har hållit på med flamenco i hela sitt liv, ett intresse hon fått från sin mamma Annlouise Eriksson.

Men kunskapen kring dansen i Sverige är så där, menar Lillemor.

– De flesta vet inte riktigt vad det är vi gör, det är som en annan värld, säger hon.

– Men mina kompisar tycker att det är coolt eftersom det är väldigt annorlunda.

Längst bak fr v: Lillemor Eriksson, Annlouise Eriksson, Patricia Edvardsson. Längst fram systrarna Moa Högström och My Högström från Lysvik.
Längst bak fr v: Lillemor Eriksson, Annlouise Eriksson, Patricia Edvardsson. Längst fram systrarna Moa Högström och My Högström från Lysvik. Foto: Fredrik Finnebråth

Som tvååring började Lillemor Eriksson dansa hos Patricia Edvardsson, som driver Bailando studios i Karlstad - ett danscenter där man bland många olika typer av stilar dansar flamenco och spanska danser.

Det gör hon fortfarande.

– Lillemor är en produkt som gått från ax till limpa. Mamma Annlouise har åkt tre-fyra gånger i veckan, ibland ännu mer, till Karlstad för att hon ska kunna få dansa. Det är inte alla människor som skulle göra det, säger Patricia Edvardsson.

Hela kommande vecka, 15-21 augusti, pågår Flamencofestivalen i Värmland. På tisdag kväll kommer de till Sunne.

– Jag hoppas att Sunnes invånare tycker att det är roligt, om de tycker om oss vill vi gärna komma tillbaka, säger Patricia Edvardsson.

 • Foto: Fredrik Finnebråth
 • Foto: Fredrik Finnebråth
 • Foto: Fredrik Finnebråth
 • Foto: Fredrik Finnebråth
 • Foto: Fredrik Finnebråth
 • Bild från FB:s arkiv år 2009, Lillemor (höger) och hennes syster Anna-Karin tränade flamenco hemma på köksgolvet i Ivarsbjörke.
  Bild från FB:s arkiv år 2009, Lillemor (höger) och hennes syster Anna-Karin tränade flamenco hemma på köksgolvet i Ivarsbjörke. Foto: Britta Nyberg
 • Lillemor med en flamenco-pose från 2010.
  Lillemor med en flamenco-pose från 2010. Foto: Britta Nyberg
 • Lillemor Eriksson har dansat flamenco hela sitt liv, men att göra det på hemmaplan är inger hon är van vid.
  Lillemor Eriksson har dansat flamenco hela sitt liv, men att göra det på hemmaplan är inger hon är van vid. Foto: Fredrik Finnebråth

De jobbar hårt för att öka intresset för flamenco i Sverige. En sak är säker - de sticker ut med sina långa och färgsprakande sjalar, kastanjetter och solfjädrar.

– Karlstad kommun har sett vår starka vilja i nästan 20 år nu. Vi kommer med våra fina klänningar överallt och folk blir väldigt glada. Det har tagit tid att växa men det går åt rätt håll, säger Patricia Edvardsson och fortsätter:

– Jag tror att många skulle gilla flamenco om de bara visste vad det handlar om, säger hon.

Vad är tjusningen?

– Det är mycket glädje och gemenskap, säger Lillemor Eriksson. Jag har fått många kompisar från dansen, vi blir som en familj eftersom vi dansar så ofta tillsammans.

– Det är alla känslor i ett; passion, lidelse och glädje, fortsätter Annlouise Eriksson. När jag hör musik och är i rätt mod kan jag göra världens dans, en annan gång kanske jag inte får samma feeling. Flamenco är hela alltet. Det blir som en annan värld.

Tisdag klockan 17.30 pågår Flamencofestivalen i Sunne, vid biblioteket.

Artikeltaggar

DansNöje/KulturPatricia EdvardssonSunne

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.