Hoppa till huvudinnehållet

Klassisk seger till häst från Västra Ämtervik – halv miljon i prispengar: ”Overkligt”

Publicerad:
Brolin vann klassiska Svenskt Kallblodskriterium under söndagen.
Brolin vann klassiska Svenskt Kallblodskriterium under söndagen. Foto: Privat

Brolin var en stjärna på fotbollsplanen och har börjat mycket bra även på travbanan. På söndagen vann den treårige hingsten, uppfödd i Västra Ämtervik, Svenskt Kallblodskriterium med 500 000 kronor i förstapris.

Svenskt Kallblodskriterium är det största loppet för treåriga kallblodshästar. I år tillhörde Brolin, uppfödd av Linda Heske i Västra Ämtervik, en av de mer betrodda. Hästen, som tränas av Jan-Olov Persson och kördes av Mats E Djuse, ledde loppet från start till mål.

Linda Heske fick fira segern på plats på Dannero.

– Det går så klart nästan inte att beskriva, det känns lite overkligt. Det är roligt att få en klassisk vinnare. Man får bara en chans att vinna ett sådant lopp. Det är roligt att få skriva in sig i historieböckerna, säger Linda Heske.

Brolin är hennes andra uppfödning. Intresset för den nu treårige hingsten väcktes tidigt hos Jan-Olov Persson, mannen bakom framför allt Järvsöfaks.

– Hästen hade redan när han föddes en fantastisk utstrålning. Han är byggd som man vill att en travhäst ska se ut. Jag lade ut en bild på honom på instagram när han bara var några dagar gammal. Jag fick ett meddelande från Jan-Olov Persson efter bara några minuter. ”Det var en racermodell”, skrev han, ”Han är till salu”, skrev jag, säger Linda Heske.

Brolin tillsammans med gänget bakom framgången. Till höger om hästen syns uppfödaren Linda Heske. Till vänster om hästen tränaren Jan-Olov Persson och skötaren Emelie Mood.
Brolin tillsammans med gänget bakom framgången. Till höger om hästen syns uppfödaren Linda Heske. Till vänster om hästen tränaren Jan-Olov Persson och skötaren Emelie Mood. Foto: Privat

Det slutade med att Jan-Olov Persson köpte både Brolin och hästens ett år äldre bror Salah. Linda Heske har funnits med på hela resan från att Brolin föddes fram till segern i det klassiska loppet. Att båda hästarna har namn efter fotbollsstjärnor har sin förklaring.

– Eftersom min bror och hela släkten är stora Liverpoolfans ville de döpa hans storebror efter Liverpools största stjärna. Någon kläckte Brolin som namn på den här eftersom det var initialerna på oss som stod bakom hästen, säger Linda Heske.

Hon åkte till Dannero med stora förhoppningar om seger i Svenskt Kallblodskriterium.

– Han såg så fin ut i kvalet och i värmningen innan loppet. Jag hade pratade med skötaren innan loppet och hon sa att Janne hade kört ett jobb med hästen och gått runt med ett stort leende efter. Jag hade på känn att det kunde gå vägen. Kvällen innan var det en båttur med alla representanter för hästarna som startade. Jag blev intervjuad och fick frågan om jag trodde att hästen skulle vinna. Då var jag lite kaxig och svarade ”ja”, säger Linda Heske.

Hon hade fog för sin kaxighet. Även på tredje plats i loppet slutade en häst uppfödd i Värmland – Re Finans, uppfödd av Reidun Böhn i Årjäng.

Artikeltaggar

Trav

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.