Allt för Sverige-vinnaren tillbaka i Västra Ämtervik

TV
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Foto: Lars Johansson

2019-års vinnare i TV-programmet "Allt för Sverige", Jennifer Buhrow, har rötter i Västra Ämtervik. På måndagen var hon tillbaka på hembygdsgården där hennes släktkalas firades för tre år sedan, då var 80 avlägsna släktingar närvarande. Vilket blev en omvälvande upplevelse att få träffa så många nya människor. Nu var Buhrow på en lugnare turné där hon kunde bekanta sig mera med de hon fick bäst kontakt med.

Buhrows mormors mor föddes 1868 av fattiga föräldrar som hade sju barn totalt. Hon tjänade som piga men lockades, som så många andra svenska ungdomar, av drömlandet USA dit hon utvandrade 1891. Väl där utbildade hon sig till sjuksköterska och fick en bra framtid och kunde bilda familj.

För dotterdotterdottern Jennifer Buhrow är det nu tvärtom, där hennes anmoder på 1800-talet drömde om att flytta till USA funderar nu hon på att emigrera till Sverige, landet hon blev överförtjust i för tre år sedan.

Jennifer Buhrow dansar folkdans i USA och är även med i en del sammanhang där man försöker bevara det svenska arvet. Hon ville därför prova en folkdräkt från Västra Ämtervik som hängde på hembygdsgården och den visade sig passa perfekt.

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.