Hoppa till huvudinnehållet

Efter hyllade poesidebuten: Nu uruppförs Lars Anderssons körverk i Sunne kyrka

Publicerad:
Reporter Lena Richardson
Lena Richardson
lena.richardson@nwt.se
Lars Anderssons diktsamling Jordens ansikte har fått musikalisk gestalt genom Tobias Andersson, Lars Andersson och Martin Bagge. Måndagen den 1 augusti uruppförs verket i Sunne kyrka.
Lars Anderssons diktsamling Jordens ansikte har fått musikalisk gestalt genom Tobias Andersson, Lars Andersson och Martin Bagge. Måndagen den 1 augusti uruppförs verket i Sunne kyrka. Foto: Lena Richardson

Författaren Lars Andersson fortsätter att överraska. I vintras debuterade han som poet efter 50-talet år som författare; nu tar han poesin vidare in i musikens värld.

Den 1 augusti är det urpremiär i Sunne kyrka för körverket Jordens ansikte.

Diktsamlingen Jordens ansikte kom ut i januari och nu är det dags också för det musikaliska verket Jordens ansikte att möta publiken, med kör och solister och även författaren själv på den kyrkliga estraden.

– Det är texter som är tagna ur boken Jordens ansikte och sammansatta till... jag vet inte vad man ska kalla det genremässigt. Det vore att ta i att kalla det oratorium, men det är tonsatt för kör och i viss mån solosång och så är det recitation, så det är varvat musik och läsning och så finns det någon form av berättande motiv, säger Lars Andersson.

”Som en baktanke”

Musiken fanns med redan när han skrev orden, avslöjar han.

– Musiken fanns som en baktanke. En del av texterna far iväg på sitt eget sätt, men några är skrivna väldigt strikt för att kunna sjungas som psalmer. Den ljudbilden och den auran har de haft för mig. Jag har hela tiden hoppats att jag skulle kunna sätta de här texterna i händerna på musikfolk och göra en musikalisk version av det.

Detta hopp besannades med hjälp av Martin Bagge, rutinerad kompositör, körledare och arrangör, och Lars son Tobias Andersson, som är professionell gitarrist och kompositör. Men också poeten själv har bidragit med toner:

– Jag har gjort en del skisser och Tobias har hyfsat till det och skrivit ett antal körsaker dessutom och sedan har Martin haft vänligheten att skriva körsats på de andra, säger Lars Andersson.

Författaren Lars Andersson är inte helt ny i musikaliska sammanhang, avslöjar han: "Faktum är att mitt första offentliga jippo i kulturvärlden var i nian i Karlskoga och det var dikter som jag hade skrivit och där jag också hade skrivit ett slags skisser eller förstadier till musik. Sedan var det en väldigt fin musiklärare som vi hade som tog vid. Det var med dansare, kör och det ena och det andra. Sedan är det ett ganska långt hopp därifrån – detta var 1970!”
Författaren Lars Andersson är inte helt ny i musikaliska sammanhang, avslöjar han: "Faktum är att mitt första offentliga jippo i kulturvärlden var i nian i Karlskoga och det var dikter som jag hade skrivit och där jag också hade skrivit ett slags skisser eller förstadier till musik. Sedan var det en väldigt fin musiklärare som vi hade som tog vid. Det var med dansare, kör och det ena och det andra. Sedan är det ett ganska långt hopp därifrån – detta var 1970!” Foto: Lena Richardson

”Du har det med dig”

Martin Bagge har arbetat mycket med svenska barockdiktare som Lasse Lucidor och Lars Wivallius – men han har också arrangerat Robert Brobergs kända ”Båtlåt”.

Nu tar han sig an Lars Andersson och är egentligen inte förvånad över att den välbekante författaren också hade musik i sig.

– Jag blev glatt överraskad, men inte så överraskad ändå, för du har det med dig, säger Martin Bagge.

– Som jag känner dig har du legat musiken väldigt nära hela tiden. Du har ju alltid tagit gitarren eller klinkat på pianot och du kan väldigt mycket musik. Det finns där. Och så enormt många gånger vi suttit och pratat Dan Andersson, Bob Dylan, Harry Martinsson...

Första ackorden

Tobias Andersson har tagit ansvaret för den musikaliska helheten i verket och blir även kapellmästare vid konserten. Inte heller han är helt förvånad över sin pappas musikaliska intresse; musiken har funnits i familjen hela hans liv.

– Ibland påstår jag att det är du som är skyldig till att jag blev musiker, säger Tobias, som via musikgymnasium i Karlstad och Musikhögskolan i Göteborg är åter i Göteborg efter några år i Paris, med gitarr som huvudinstrument.

– Jag lärde honom nog hans sex-sju första ackord, men sedan har det utvidgats, säger Lars Andersson med ett leende.

Tobias Andersson har en viktig roll när Jordens ansikte blivit körverk.
Tobias Andersson har en viktig roll när Jordens ansikte blivit körverk. Foto: Lena Richardson

Jazz, visa och psalm

Nu möts de alltså i ett gemensamt verk, med urpremiär på måndagskvällen och som en programpunkt i Kulturveckan i Sunne.

Kören består huvudsakligen av medlemmar i Sunne kyrkokör med vissa förstärkningar. Anna Larsson är sångsolist.

Och hur kommer det att låta?

– Om jag som är minst musikalisk får säga något om det, kan man nog säga att det finns drag av folkmusik och visa, det finns drag av jazz och sedan finns det drag av koral. Några av dem är skrivna som psalmer, för att faktiskt kunna sjungas som psalmer också, säger Lars Andersson.

– Det är bra beskrivet, säger Martin Bagge.

– Det är svensk körmusik som ligger till grund och så kommer de här influenserna ovanpå, säger Tobias Andersson, som ser fram emot att höra tonerna klinga i kyrkan.

– Det är otroligt vackert att spela i kyrkorummet, säger han.

– Tanken med texterna är att de ska kunna användas också i ett sakralt rum, om de nu ska läsas eller musiceras. Det känns absolut mest naturligt för mig att de framförs i kyrkosammanhang. Men det är inget som hindrar att man kan stå på en folkparksscen heller, säger Lars Andersson.

Notmaterialet är omfattande, men Lars Andersson vill inte kalla verket ett oratorium. Men ett körverk är det, med både sånger och recitation.
Notmaterialet är omfattande, men Lars Andersson vill inte kalla verket ett oratorium. Men ett körverk är det, med både sånger och recitation. Foto: Lena Richardson

Gärna mer musik

Samarbetet och musiken har gett mersmak och Lars Andersson hoppas på fler ”musikaliska grejer framöver”:

– Några fler diktsamlingar vet jag inte om det blir, men däremot att skriva för musiksammanhang är något som jag väldigt gärna vill.

Siktar på psalmboken

Ska han bli psalmdiktare på kuppen? I ”Jordens ansikte” finns flera dikter som nu fått musik och som skulle fungera som psalmer. Samtidigt pågår inom Svenska kyrkan ett arbete just nu med att förnya och utöka den svenska psalmboken.

Ska ni skicka in några dit?

– Jo, det har vi tänkt. Inte i de här körversionerna, utan som enkla psalmer med ackordsättning. Vi ska nog damma in dem! avslöjar Lars Andersson.

NWT träffade Tobias Andersson, Lars Andersson och Martin Bagge i Sunne, strax innan de första gången skulle träffa kyrkokören för en första genomgång av verket och planerna.
NWT träffade Tobias Andersson, Lars Andersson och Martin Bagge i Sunne, strax innan de första gången skulle träffa kyrkokören för en första genomgång av verket och planerna. Foto: Lena Richardson
Lars Andersson på ny planhalva: ”Har inte steppat omkring som poet”

Artikeltaggar

KonserterKulturveckan i SunneKändisarKörerLars AnderssonLitteraturMusikNöje/KulturSunneSunne kyrkaVärmlands län

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.