Hoppa till huvudinnehållet

Turisterna strömmar till Sunne: ”Extremt bra campingsommar”

Publicerad:
Det har varit högt besökartryck på Sunne Sommarland och på First Camp Sunne.
Det har varit högt besökartryck på Sunne Sommarland och på First Camp Sunne. Foto: Olivia Larsson

Husvagnar och husbilar så långt ögat kan se. Köer på vattenlandet som ringlar sig ned för trapporna och ut på asfalten. Det går bra för familjeturismen i Sunne nu.

– Framförallt är en det en väldigt stark campingsäsong överallt i Sverige och även här, säger anläggningschef Reine Flodin.

På campingen är det inget tvivel om att de är tillbaka på riktigt nu, norrmännen alltså, deras flaggor hänger lite överallt. Fryksdalsbygden träffar två av dem, Emmy och Tuva, 8 år. Trots den 30-gradiga värmen åker de cykel och rullskridskor runt, runt på asfaltsvägarna som går mellan husvagnarna.

Emmy och Tuva kommer från västra Norge och har hittat till campingen i Sunne. Här trivs de.
Emmy och Tuva kommer från västra Norge och har hittat till campingen i Sunne. Här trivs de. Foto: Olivia Larsson

– Det är första gången jag är i Sverige, säger Emmy.

– Det är andra gången för mig, men sist jag var här var jag bara en bebis och då kunde jag inte det här, säger Tuva och snurrar runt på sina rullskridskor.

– Vi har badat på stranden och i Sommarlandet. Det är kempe gøy här, säger Emmy.

Pandemisäsongerna satte sina spår i turistnäringen i Sverige, men i sommaren får man en efterlängtad revansch.

– Det är både norrmän och svenskar. Och vi har haft fullt på campingen ända sedan vecka 27, så man måste boka i förväg för att få plats, säger Reine Flodin.

Hur ser det ut om man jämför med åren innan pandemin?

– Det är bättre än 2019, det är en extremt starkt campingsommar.

Och campinggästerna är några av de som också badat på Sommarlandet under de varma dagarna.

  • Många besökare på Sunne Sommarland.
    Många besökare på Sunne Sommarland. Foto: Olivia Larsson
  • Många besökare på Sunne Sommarland.
    Många besökare på Sunne Sommarland. Foto: Olivia Larsson

– Vi har haft höga besökssiffror på Sunne Sommarland nu, men det är väldigt väderbaserat och det ser ut att bli sämre väder framöver så man får inte bli för kaxig, säger Reine Flodin.

Inne på Sunne Sommarland är nästan varenda gräsplätt täckt av en picknickfilt, det är kö till varje attraktion. Men det är inte något som verkar störa de besökare som Fryksdalsbygden pratar med.

– Jag har säsongskort så jag brukar vara här. Det har inte varit så här mycket folk de andra gångerna. Men det är ändå jättekul här, min favorit här är mammuten, berättar Maya. Hon har sin kusin på besök från Stockholm och han håller med Maya - de har det jättekul.

Ole Fast från Stockholm är på besök hos sin kusin Maya Moström från Västra Ämtervik och tillsammans besöker de Sommarlandet.
Ole Fast från Stockholm är på besök hos sin kusin Maya Moström från Västra Ämtervik och tillsammans besöker de Sommarlandet. Foto: Olivia Larsson

Artikeltaggar

First campReine FlodinSommarSunneSunne sommarlandTurism

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.