Hoppa till huvudinnehållet

Insändare: En röst på Hela Sunne är en röst för maktskifte

Publicerad:
"En röst på Hela Sunne är inte bara en röst på vårt parti utan en röst för maktskifte i Sunne och vitalisering av den kommunala demokratin.” skriver Björn Gillberg och Anette Sätherberg.
"En röst på Hela Sunne är inte bara en röst på vårt parti utan en röst för maktskifte i Sunne och vitalisering av den kommunala demokratin.” skriver Björn Gillberg och Anette Sätherberg. Foto: Dan Enwall

Hela Sunnes tillsammans med KD och V gemensamma budgetförslag för 2023 blev tyvärr nedröstat vid kommunfullmäktiges möte den 27 juni. I vårt förslag ville vi stadigvarande, utöver avtal, höja lönerna för kommunens vårdbiträden och undersköterskor med 500 kr per månad samt med 1 000 kr per månad för mellanstadielärarna. I slutomröstningen ställdes Moderaternas budgetförslag mot Centerns förslag, varvid Hela Sunne tillsammans med bl.a. KD stödde Moderaternas budget, som gick igenom med tre rösters övervikt.

Insändarsvar: Vi har gjort satsningar

Kommunalrådet Kristina Lundberg (C)) undrar den 1 juli i ett inlägg i FB hur det kom sig, att Hela Sunne stödde Moderaternas budget. Lundberg konstaterar, att lönerna enligt Moderaternas budget ”ska ligga på värmlandssnittet, vilket undersköterskorna gör nu”. Men Lundberg nämner inte, att lärarlönerna däremot ligger långt under värmlandssnittet och rikssnittet. Lärarlönerna är högre i 14 av Värmlands 16 kommuner jämfört med Sunne. M.a.o. resulterar Moderaternas budget i höjda lärarlöner. Nu är det så att i politik får man ge och ta. Den slutliga budgeten ska spikas först efter höstens val.

Långvarigt maktinnehav orsakar alltid stagnation och maktfullkomlighet. Vi ser det därför som viktigt för Sunne och demokratin att Centerns 50 åriga maktinnehav bryts i Sunne. Förhoppningsvis kan vi i den nuvarande oppositionen ändra på den saken efter valet. Då handlar det om, att alla i oppositionen måste enas om någon av respektive partis hjärtefrågor. Höjda lärarlöner finns, som ovan framgått, redan med i Moderaternas budget. Efter valet ska vi nog kunna enas om löneförhöjning för undersköterskor och vårdbiträden. En röst på Hela Sunne är inte bara en röst på vårt parti utan en röst för maktskifte i Sunne och vitalisering av den kommunala demokratin.

Björn Gillberg och Anette Sätherberg

Hela Sunne

Artikeltaggar

Hela SunneInsändareSunneSunne kommun

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.