Hoppa till huvudinnehållet

Evelina toppresterar i både friidrott och slalom: ”Jag vill inte välja sport än”

Publicerad:
Evelina Olsson tävlar i de flesta friidrottsgrenar.
Evelina Olsson tävlar i de flesta friidrottsgrenar. Foto: Olivia Larsson

Evelina Olsson, 14, är i sin åldersklass bland de bästa i Sverige i både friidrott och alpint. Utöver det spelar hon fotboll, flöjt och målar. Fryksdalsbygden har träffat Evelina för att försöka att ta reda på hur man gör för att bli bra på det mesta.

– Oavsett om det handlar om flöjten eller friidrotten, så tycker jag att det är roligt och då blir man bra på det, säger Evelina Olsson.

Evelina började med både alpint och friidrott när hon var mycket liten.

– Det var egentligen min storasyster som började på de sporterna och så blev det att jag bara hängde på. Jag tror att jag var fyra år när jag började med friidrott. Och slalom åkte jag nog första gången när jag var två, säger Evelina och ler.

Även om hon testat fler sporter genom åren och nu även spelar fotboll så är det just det alpina och friidrotten som hon satsar på.

– Jag tycker både sporterna är lika roliga, så jag har inte kunnat välja någon av dem. Det är många som säger att jag borde börja satsa på en sport snart, men jag tror man behöver det. Utan jag tror i stället det är bra för kroppen att hålla på med olika sporter- då bygger man upp en annan sorts styrka. Sen kör jag fotboll mest för att det blir två extra träningspass i veckan och för att det är det kul med laget.

Fördelen med att kombinera just alpint och friidrott är enligt Evelina inte bara att den ena mestadels sker är under vintern och den andra under sommaren, utan även att det ger fördelar rent resultatmässigt.

– På vintern bygger jag upp styrkan när jag åker slalom. Och av friidrotten får jag bra balans och kroppskontroll och det behöver man även till slalomen. Samtidigt tränar man explosiviteten i båda sporterna, när man trycker ifrån i en slalomsväng blir det lite samma som när man hoppar.

Och det verkar som att Evelina har rätt, för det har gått väldigt bra för henne. I Ski Funtastic, som är Sveriges största alpina tävling för ungdomar, kom hon fyra i slalomtävlingen. I Svelandscup blev hon topp 10 i alla tre disciplinerna som gick att tävla i; slalom, storslalom och super G.

– Ski Funtastic var i slutet av säsongen och då gick det mycket bättre. Då fick jag till det, säger Evelina.

Största framgångarna skedde under världsungdomsspelen som är Europas största friidrottstävling för unga. Då tog hon guld i längdhopp, 80-meter och 300-meter och slog samtidigt personligt rekord.

– Jag drivs hela tiden av att bli bättre och bättre. Det som är bra med friidrotten är att det handlar mycket om rekord, så man kan fokusera på sina egna rekord och behöver inte jämföra sig så mycket med andra.

Känner du av någon press när du vinner så mycket?

– Det är mest kul, men jag blir lite nervös. I alla fall när det gäller de stora tävlingarna och folk tror att jag ska vara så bra, då blir jag mer nervös. Men det har blivit bättre med tiden.

 • Löpning är en av Evelina Olssons starkaste grenar, där hon på världsungdomsspelen tog guld i både 80- och 300-meter.
  Löpning är en av Evelina Olssons starkaste grenar, där hon på världsungdomsspelen tog guld i både 80- och 300-meter. Foto: Olivia Larsson
 • Evelina menar att hennes tränare Mats Svärdsén spelar en stor roll i hennes framgång.
  Evelina menar att hennes tränare Mats Svärdsén spelar en stor roll i hennes framgång. Foto: Olivia Larsson

Evelina tycker att det är viktigt att lyfta att hon inte är ensam i den här framgångssagan i friidrotten, utan hon menar att hon har tränare Mats Svärdsén att tacka för mycket.

– Mats är den bästa tränaren som finns, och han är en stor anledning till att det går så bra för mig, säger hon.

Trots de många framgångarna för IFK Sunne friidrottare genom åren så är underlaget tunt på ungdomssidan. Evelina är ensam i sin ålder.

– Det brukade bara vara jag och Ebba Vold Johannesson på träningarna, och nu på somrarna även hennes storasyster Bea - hon går på friidrottsgymnasium annars. Ebba ska också börja på friidrottsgymnasiet nästa år. Men nu har det kommit några yngre och det är bra för annars hade jag varit ensam på träningarna nästa år, säger Evelina.

Tre sporter är fler fritidsintressen än de flesta har. Men det är inte bara sport i Evelinas liv.

– Jag spelar flöjt också. Och så målar jag mycket. Men jag har fått välja bort några saker, för att det inte har funnits tid till allt. Förr gick jag på fotboll, friidrott, slalom, ridning, flöjt, piano och dans. Men nu har jag fått välja bort ridningen, pianot och dansen.

Du är alltså vad man skulle kunna beskriva som en multitalang?

– Nej… jag tänker att bara man tränar blir man bättre. Fast det viktigaste är att man tycker att det är roligt. För om man inte tycker att det är kul så tränar man inte lika mycket och då är man inte lika fokuserad på träningspassen. Oavsett om det handlar om flöjten eller friidrotten, så tycker jag att det är roligt och då blir man bra på det.

 • Evelina Olsson håller inte bara på med fler olika sporter, hon tävlar även i de flesta friidrottsgrenarna.
  Evelina Olsson håller inte bara på med fler olika sporter, hon tävlar även i de flesta friidrottsgrenarna. Foto: Olivia Larsson
 • I längdhopp blev det också guld på världsungdomsspelen.
  I längdhopp blev det också guld på världsungdomsspelen. Foto: Olivia Larsson
 • Mångkamparen Evelina Olsson går bara i 8:an, men när hon väljer gymnasium så kommer hon att behöva välja att satsa på friidrotten eller det alpina.
  Mångkamparen Evelina Olsson går bara i 8:an, men när hon väljer gymnasium så kommer hon att behöva välja att satsa på friidrotten eller det alpina. Foto: Olivia Larsson
 • De rosa och gula långa strumporna bär hon alltid på tävlingar.
  De rosa och gula långa strumporna bär hon alltid på tävlingar. Foto: Olivia Larsson

Artikeltaggar

Evelina OlssonIFK Sunne friidrottSommarSunneSunne Alpina

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.