Hoppa till huvudinnehållet

Vännerna öppnar galleri i Sunne: ”Vi förverkligar en dröm”

Publicerad:
”Vi bjuder in alla att komma med idéer som kan utveckla verksamheten”, säger Mia Älegård och Kristin Oladatter Steen som snart öppnar Galleri Himmel och hav i Sunne.
”Vi bjuder in alla att komma med idéer som kan utveckla verksamheten”, säger Mia Älegård och Kristin Oladatter Steen som snart öppnar Galleri Himmel och hav i Sunne. Foto: Dan Enwall

Galleri Himmel och hav. Där har ni Sunnes senaste nyhet på konstfronten.

– Vi förverkligar en gemensam dröm och bjuder in alla att komma med idéer som kan utveckla verksamheten, säger ägarna Mia Älegård och Kristin Oladatter Steen.

Galleriet är ett hjärteprojekt, kan man säga.

– Vi har varit på samma utställningar, hållit kontakten och blivit vänner. Efter att ha fikat och lunchat på olika ställen mellan Kil, där Kristin bor, och Munkfors, där jag bor, så kom vi till Sunne. När vi såg den här lokalen, blev vi förälskade i den, såg potentialen direkt och kontaktade fastighetsägaren. För vi har sagt att om vi hittar rätt lokal så ska vi göra någonting tillsammans, säger Mia Älegård.

De två har inte drivit någon liknande rörelse tidigare.

– Vi är inte naiva, men man får inte vara så rädd att misslyckas att man inte vågar prova. Antingen så går det eller så går det inte. Men då har vi i alla fall gjort ett försök, säger Kristin Oladatter Steen.

– Det här känns så rätt, med både lokalen och läget, och eftersom vi har den här gemensamma drömmen så kör vi, säger Mia Älegård.

Vilken typ av galleri vill ni driva?

– Andra konstnärer ska kunna hyra in sig hos oss för egna utställningar och vi vill gärna främja konstnärer som är på uppgång. Vi kan också ha workshops, föreläsningar och kanske musikunderhållning i samband med vernissager och liknande. Vi kommer mestadels att satsa på sommartiden och på vintern kanske vi gör lite andra saker. Vi får väl se hur det blir, säger Mia Älegård.

– Jag tror att vi måste växa in i det. Vi startar mitt i sommarsäsongen och får väl känna av hur det fungerar helt enkelt, säger Kristin Oladatter Steen.

Duon känner att de har tillräckligt mycket erfarenhet och kontakter för att få snurr på verksamheten.

– Vi har ju hållit på i några år. Nu ska vi till exempel ställa ut tillsammans på River City Gallery i Göteborg. Vi hoppas också på ett bra samarbete med olika konstföreningar, inte minst de i Sunne och Fryksdalen. Vi vill gärna att folk kommer med idéer som gör att vi kan utveckla galleriet. Vi är öppna för många olika uttryck, säger Mia Älegård.

– Det första som visas i lokalerna är dock galleristernas egna verk. Sedan räknar vi med att det kommer att rulla på med verk från andra konstnärer, säger Kristin Oladatter Steen.

  • Akvareller av Mia Älegård.
    Akvareller av Mia Älegård. Foto: Dan Enwall
  • Galleri Himmel och hav ligger på Långgatan i Sunne.
    Galleri Himmel och hav ligger på Långgatan i Sunne. Foto: Dan Enwall
  • Verk av Kristin  Oladatter Steen.
    Verk av Kristin Oladatter Steen. Foto: Dan Enwall

Man kommer också att ha en presentbod med annat porslin och smycken.

– En annan idé vi har är att bjuda in hantverkare hit. Och sedan skulle vi gärna vilja ha lite caféverksamhet här så småningom när lokalerna medger det, säger Mia och Kristin.

Galleri Himmel och Hav öppnar tisdagen den 26 juli.

Artikeltaggar

Galleri Himmel och havNöje/KulturSunne

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.