Hoppa till huvudinnehållet

Pianokvartett gästar Alma Löv: ”Det blir fart och fläkt”

Publicerad:
Reporter Karina Johansson
Karina Johansson
karina.johansson@fryksdalsbygden.se
Nohr Piano Quartet består av Cassandra Andrea Juul, Aino Siurua, Vinçén Arneodo och Love Persson.
Nohr Piano Quartet består av Cassandra Andrea Juul, Aino Siurua, Vinçén Arneodo och Love Persson.

Nohr Piano Quartet är just nu ute på en miniturné i Sunnetrakten. Med i gruppen finns Sunnekillen Love Persson som spelar piano.

– Det är jättekul! Det är alltid roligt att ge tillbaka till samhället som jag uppfostrades i, och att spela musik som kanske inte framförs så ofta i bygden, säger han.

Nohr Piano Quartet har redan avklarat en konsert, i Sunne kyrka, men nu på fredag den 15:de gästar de Konsthallen i Arvika och miniturnén avslutas på Alma Löv lördag den 16:e.

Gruppen består av fyra masterstudenter vid Det kongelige danske musikkonservatorium i Köpenhamn och bildades hösten 2019. Den består av Love som är pianist och tre stråkmusiker; en violinist, en altviolinist och en cellist.

– En pianokvartett är en gammal klassisk ensemble som härstammar från Mozarts tid. Det är en spännande form med många röster och mycket klang. Det fungerar så att stråkarna är en kropp och pianot en, och sedan skapar man samarbete mellan dem, berättar Love.

Love Persson ser fram emot en konsert på hemmaplan, tillsammans med sina vänner från utbildningen i Köpenhamn.
Love Persson ser fram emot en konsert på hemmaplan, tillsammans med sina vänner från utbildningen i Köpenhamn.

Han började sin musikaliska bana på Sunnes kommunala kulturskola. Under uppväxten grundade sig det musikaliska intresset i främst metal och hårdrock och han både sjöng och spelade bas och gitarr i ett band. Andra musikstilar fanns inte i hans tankevärld och det var först när han började gymnasieskolan Stage & perform i Arvika som han fick upp ögonen för den klassiska musiken. Love var fast och efter det följde ett år på Ingesund och tre år på Vadstena folkhögskola där han var färdig 2017.

Därefter blev det Örebro universitet ett år innan han var en av tre pianister som antogs till Det kongelige danske musikkonservatorium i Köpenhamn.

– Jag fastnade för piano eftersom det har oändliga möjligheter. Bara det att man kan spela konsert och låta pianot vara en hel orkester, är väl ett bevis för vad man kan göra med det.

Han har nu gått fyra år och har därmed en kandidat och ska läsa ett år till för att få sin master. Men utbildningen har periodvis varit utmanande då coronan kom och eleverna tvingades ha lektioner via zoom.

– Läraren kunde inte få en detaljerad klangbild och inte riktigt hjälpa mig på detaljnivå, utan man jobbade mer med grovmaterialet. Man fick anpassa sig och göra det så bra som möjligt. Sen blev alla konserter framskjutna, men nu har vi äntligen kunnat börja spela för publik igen.

”Intensivt och humoristiskt”

Senast Love hade konsert i Sunne, spelade han ensam. Nu är de en hel grupp vilket innebär en ny typ av utmaning.

– När man spelar i grupp ska man även lyssna på vad de andra spelar för att få samklangen. Och det är svårt. Samtidigt låter man sig i stunden inspireras av vad de gör, berättar han.

Gruppen spelar verk av bland annat Gustav Mahler, Mozart och Robert Kahn och Love sammanfattar konserten så här:

– Det blir fart och fläkt och snabba toner, intensivt och humoristiskt och väldigt mycket energi men också mycket dramatik och pampigt och stort. Vi kommer exempelvis att spela en kvartett av Robert Kahn som inte så många känner till. Men den musiken är helt fantastisk och det ska bli roligt att lyfta fram ett verk som inte spelats så mycket de senaste 150 åren.

Nästa år får du din master på utbildningen. Vilka planer har du efter det?

– Jag tycker planerna ändrar sig från vecka till vecka. Men jag är inne på att göra konserter och frilansa som pianist. Att spela mycket kammarmusik tillsammans med andra musiker och även fortsätta sjunga. Jag jobbar redan idag som kyrkosångare. Det gäller att skapa nätverk och göra så gott man kan när man väl får chansen.

Nohr Piano Quartet

Nohr Pianokvartett är en ung kammarmusikgrupp med bas i Köpenhamn, och med rötter i Italien, Finland, Sverige och Danmark. Kvartetten består av Cassandra Andrea Juul (violin), Vinçén Arneodo (altviolin), Aino Siurua (cello) och Love Persson (piano). Alla fyra musiker är masterstudenter på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i Köpenhamn.

Artikeltaggar

Alma LövLove PerssonSunneSunne kyrka

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.