Hoppa till huvudinnehållet

Lokala konstnärer ställer ut i kyrkor: ”Nästan en euforisk upplevelse”

Publicerad:
Reporter Olivia Larsson
Olivia Larsson
olivia.larsson@fryksdalsbygden.se
Gunbritt Jansson är en av de konstnärer som ställer ut i kyrkutställningen. Här i Sunne kyrka.
Gunbritt Jansson är en av de konstnärer som ställer ut i kyrkutställningen. Här i Sunne kyrka. Foto: Olivia Larsson

I sommar får kommunens kyrkor ytterligare ett syfte - de blir galleri för bygdens konstnärer. De är föreningen Konst i Fryksdalen som ställer ut i kommunens fem kyrkor.

– Det känns fint att använda kyrkorna till något mer, att de blir öppna för fler att besöka, säger Margareta Sunnemar, som är en av initiativtagarna till projektet.

Totalt är det 16 konstnärer med 72 verk som ställs ut. Det är en stor variation bland verken, allt från skulptur till både abstrakt och figurativt måleri.

– Idag är vi vana vid att se konst överallt i samhället, i alla offentliga miljöer, i byggnader, på gator och torg, i rondeller, överallt där vi människor vistas. Men från början, vid tidernas begynnelse, fanns konsten med stort K bara i kyrkorna, säger Eva Kaiser som även hon är en av initiativtagarna till utställningen.

Utställningarna har invigning den 3 juli, och utställningen pågår till och med 7 augusti.

– Vi kallar hela projektet ”Skapelsen fortsätter”. Det namnet inrymmer många bottnar som vi tänker det. Skapelsen, skapandet då och nu. Gamla bilder och berättelser möter nya bilder och nya berättelser. Kanske ger det en besökande åskådare nya tankar, känslor och idéer. I varje kyrka finns ett litet häfte och en penna där man kan skriva ner sina tankar över hur man upplever mötet med den gamla konsten och den nutida. Eller så kan man bara sitta ner i kyrkorummet och känna in, säger Eva Kaiser.

 • Mia Älegård är en av konstnärerna som ställer ut i Sunne kyrka.
  Mia Älegård är en av konstnärerna som ställer ut i Sunne kyrka. Foto: Olivia Larsson
 • Skulptur av Solveig Ueltzhöfer-Nyqvist, Lysviks kyrka.
  Skulptur av Solveig Ueltzhöfer-Nyqvist, Lysviks kyrka. Foto: privat
 • Abstrakt måleri av Ingela Larsson, Sunne kyrka.
  Abstrakt måleri av Ingela Larsson, Sunne kyrka. Foto: Olivia Larsson
 • Tavla av Elen Eide, Västra Ämterviks kyrka.
  Tavla av Elen Eide, Västra Ämterviks kyrka. Foto: privat
 • Målning av Eva Kaiser, Sunne kyrka.
  Målning av Eva Kaiser, Sunne kyrka. Foto: Olivia Larsson

Att ställa ut modern konst i kyrkor är initiativ som spridit sig på flera håll i Sverige, och som föreningen Konst i Fryksdalen velat ta till Sunne.

– Jag bodde tidigare i Mariestad och där var jag på flera utställningar i kyrkor som de hade där. Och jag tyckte det var helt fantastiskt att få komma in i kyrkorna och se en blandning av konsten mot det gamla. Nästan en euforisk upplevelse, säger Margareta Sunnemar.

Sunnemars konst finns att se i Sunne kyrka. Hon ställer ut två tavlor hon gjort på metall och en mantel.

– Jag var mycket i kyrkan när jag växte upp. Jag har alltid känt att det är en trygg, varm och accepterande miljö. Jag ville skapa något som symboliserade det och för mig blev det en mantel, säger Margareta Sunnemar.

Margareta Sunnemar ställer ut en mantel, i skapandet av den har hon inspirerats av sina upplevelser av kyrkan.
Margareta Sunnemar ställer ut en mantel, i skapandet av den har hon inspirerats av sina upplevelser av kyrkan. Foto: Olivia Larsson

Artikeltaggar

Gräsmarks kyrkaKonst i FryksdalenLysviks kyrkaNöje/KulturSunneSunne kyrkaVästra Ämterviks kyrkaÖstra Ämterviks kyrka

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.