Hoppa till huvudinnehållet

Bullerplank byggs vid Allégården: ”Bättre än ingenting”

Publicerad:
Reporter Karina Johansson
Karina Johansson
karina.johansson@fryksdalsbygden.se
Här kommer det sättas upp ett tolv meter långt och tre meter högt bullerplank.
Här kommer det sättas upp ett tolv meter långt och tre meter högt bullerplank. Foto: Karina Johansson

Ett bullerplank mellan Allégården och asfaltsplanen bakom Myway.

Det är en åtgärd som görs för att lindra problem med hög musik som förstör nattsömnen för flera äldre i servicehuset.

Sunne kommun och fastighetsägare har haft uppföljningsmöte med de boende på Allégården och man har tagit beslut om att förbjuda tomgångskörning. Dessutom sätter Sunne Fastighets, som äger Allégården, upp ett cirka tre meter högt bullerplank. Det blir tolv meter långt och sträcker sig österut från byggnaden där Juvelen finns. Sedan blir det sex meter västerut i byggnadens västra ände.

– Större delen av de boende var positiva till detta. Det hjälper kanske inte jättemycket mot de stora baslådorna, men det är bättre än ingenting. Och det skyddar ju mot att bilarna står och blinkar med ljuset in i lägenheterna, konstaterar Sunne Fastighets vd Niclas Jansson.

Bullerplanket sätts upp i september och kostar 110 000 kronor.

På denna sida byggs ett sex meter långt bullerplank.
På denna sida byggs ett sex meter långt bullerplank. Foto: Karina Johansson

Kommunalråd Kristina Lundberg (C) medverkade vid mötet och hon fick även ta del av några glädjande nyheter.

– Det positiva är att de boende upplever att problemet minskat litegrann. Vi vet inte orsaken, om man flyttat sig till andra ställen eller om det faktiskt är så att informationen nått fram, säger hon.

Samtidigt konstaterar hon att problemet finns kvar.

– Det är fortsatt ett bekymmer som vi måste fortsätta jobba med. Polisen har gjort en jättestor insats och bötfällt många som spelat hög musik men ett problem för dem är att det gäller att kunna bevisa vem som höjde volymen. De vill gärna ha tips på vilka bilar som fortsätter spela högt, så att de får mer kött på benen i sitt arbete. En annan önskan är att det vore ett högre, mer kännbart bötesstraff.

Hon understryker att man inte vill köra ut dessa personer från centrum.

– Vi är alla stolta över biltraditionen vi har i Sunne. Vi tycker om vår raggarkultur, men man måste visa hänsyn i vårt gemensamma utrymme. Det är inte okej att de står och lyser med strålkastarna rakt in i lägenheterna eller står och kissar utanför. Det är rena trakasserierna och ett sätt att provocera. Det blir en psykisk påfrestning för de boende så vi ska aldrig sluta kämpa. Men det är en svår utmaning för kommun och polis, konstaterar Kristina Lundberg.

Artikeltaggar

AllégårdenKristina LundbergNiclas JanssonNyheterSunneSunne Fastighets AB

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.