Hoppa till huvudinnehållet

Brand i nedlagt sågverk: ”Vi nådde målet med vår insats”

Publicerad:
”Målet var att rädda kringliggande byggnader och det lyckades vi med”, säger räddningsledaren Johan Westh. Foto: Dan Enwall

Tidigt på onsdagsmorgonen startade en kraftig brand i ett sågverk söder om Uddheden i Sunne kommun. Händelsen är rubricerad som mordbrand, enligt polisen.

– Målet var att rädda kringliggande byggnader och det lyckades vi med, säger räddningsledaren Johan Westh till Fryksdalsbygden.

Larmet kom 04.45. Före klockan 05 uppgav SOS Alarm att branden var fullt utvecklad och att flera byggnader stod i lågor när räddningstjänsten kom fram.

– Gräsmarksstyrkan var väldigt snabbt på plats. Kort därefter anslöt kårerna från Sunne och Torsby. Men när första gänget kom fram var det redan övertänt så vi har låtit det brinna ner till grunden. Sågverksbyggnaden är inte längre i bruk, säger Johan Westh som berättar att insatsen till en början var mycket dramatisk och intensiv.

– Det brann ordentligt och det var en stor gammal byggnad i vinkel, av trä och stål. I närheten finns två andra byggnader och målet med vår insats var att rädda dem och det klarade vi. Det känns väldigt bra.

  • Det före detta sågverket i Gräsmark brann ner till grunden.
    Det före detta sågverket i Gräsmark brann ner till grunden. Foto: Dan Enwall
  • Räddningsstyrkorna från Gräsmark, Sunne och Torsby stod för släckningsinsatsen.
    Räddningsstyrkorna från Gräsmark, Sunne och Torsby stod för släckningsinsatsen. Foto: Dan Enwall
  • Vid 08-tiden brann det fortfarande i resterna av det före detta sågverket.
    Vid 08-tiden brann det fortfarande i resterna av det före detta sågverket. Foto: Dan Enwall

I samband med branden stängdes intilliggande väg 888 av för trafik. Vid 08-tiden kunde kårerna från Sunne och Torsby lämna platsen och Gräsmarksstyrkan blev kvar för att arbeta med fortsatt eftersläckning och bevakning. I samband med detta kunde vägen öppnas för trafik igen.

Nedlagt sågverk i brand – flera byggnader övertända

Artikeltaggar

GräsmarkJohan WesthNyheterRäddningstjänsten

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.