Hoppa till huvudinnehållet

Fågelholkar - Sunnes nya turistattraktion?

Publicerad:
Reporter Karina Johansson
Karina Johansson
karina.johansson@fryksdalsbygden.se
Tittut! Eller tititut! Thomas Ahlgren, James Montgomery och Stefan Blomqvist kikar fram mellan fågelholkarna som ska förena nytta med nöje.
Tittut! Eller tititut! Thomas Ahlgren, James Montgomery och Stefan Blomqvist kikar fram mellan fågelholkarna som ska förena nytta med nöje. Foto: Karina Johansson

Hur stimulerar man småfåglar, ukrainare och pensionärer?

Jo, man låter dem gå samman och tillverka fågelholkar! Just nu pågår ett projekt på Allaktivitetshuset och 30 holkar står redo för att monteras upp.

– Vi vill att de ska göra nytta och samtidigt bli en turistattraktion, berättar James Montgomery.

Ur samverkansgruppen som arbetar för flyktingar i Sunne har det växt fram olika projekt. Tidigare har Fryksdalsbygden berättat om svenskgruppen i Allaktivitetshuset, där pensionärer hjälper till att passa barnen.

Ett annat projekt har varit att bygga fågelholkar, där pensionärer och ukrainare hjälpts åt att snickra och måla dem i ukrainska och svenska flaggans färger.

Idén till fågelholkarna kom från James Montgomery.

– Bakgrunden är att jag för några år sedan åkte genom Delsbo och såg de färgglada fågelholkar som hängde där och tyckte att vi kunde göra något liknande i Sunne, berättar han.

Nu blev idén verklighet, och idag står 30 holkar inne på Allaktivitetshuset, redo att sättas upp.

– Holkarna är till salu för 200 kronor styck och pengarna går tillbaka till verksamheten vid Allaktivitetshuset. Kommunen har redan köpt 15 stycken och resten hoppas vi kunna sälja till företag i Sunne, berättar James.

  • Thomas Ahlgren visar hur man tömmer en fågelholk.
    Thomas Ahlgren visar hur man tömmer en fågelholk. Foto: Karina Johansson
  • 30 fågelholkar står uppradade i Allaktivitetshuset.
    30 fågelholkar står uppradade i Allaktivitetshuset. Foto: Karina Johansson
  • Så här ser det ut i Delsbo, som James Montgomery inspirerats av.
    Så här ser det ut i Delsbo, som James Montgomery inspirerats av. Foto: Visit Glada Hudik

Planen är att de ska monteras upp längs E45, från ljusskylten till Gräsmarkskorset. Man har också planer på andra lämpliga placeringar.

– De ska sitta lite här och där, säger James som tror att holkarna kommer att säljas slut snabbt.

Och han vill gärna ha en fortsättning.

– Jag skulle vilja utveckla med fågelholkar målade i exempelvis danska och tyska flaggans färger, säger han och baktanken är förstås att göra dem till en turistattraktion.

Fast först och främst ska de göra nytta.

– Dels stimulerar arbetet både pensionärer, ukrainare och småfåglar, och dels hjälper de småfåglarna som idag minskar i antal i Sverige, berättar han.

Artikeltaggar

AllaktivitetshusetFåglarjames montgomeryNyheterSunneTurismUkraina

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.