Hoppa till huvudinnehållet

De spelar Rådström på Mårbacka: ”En tankeresa om vad livet egentligen är”

Publicerad:
Per Thorén är regissör och Mattias Walan står på scenen när Niklas Rådströms monolog "När allt kommer till kritan" sätts upp i ladan på Mårbacka. Premiären är  lördagen den 11 juni.
Per Thorén är regissör och Mattias Walan står på scenen när Niklas Rådströms monolog "När allt kommer till kritan" sätts upp i ladan på Mårbacka. Premiären är lördagen den 11 juni. Foto: Lena Richardson

När det kommer till kritan ‒ vad är meningen med alltihopa? Den frågan utforskar Kunskapsteatern i sommar, i en lada strax nedanför Mårbacka minnesgård.

– Det är en tankeresa om vad livet egentligen är, säger skådespelaren Mattias Walan.

Sommaren 2021 fick författaren Niklas Rådström ta emot Selma Lagerlöfs litteraturpris. Då hade Mattias Walan och Per Thorén på värmländska Kunskapsteatern redan hittat hans monolog ”När det kommer till kritan” och fascinerats av den utmanande texten.

– Den lockade. Vi började diskutera den och ju mer vi pratade om den tyckte vi att det skulle vara roligt att göra den. Då hade vi bestämt att utforska det, och sen fick han priset! Då sa du Per med en gång att ”då ska vi göra den i Sunne”, säger Mattias Walan.

Mattias Walan hoppas att de som ser pjäsen ska kunna göra lite olika tolkningar av det de ser. Då blir det bra diskussioner på väg hem sen.
Mattias Walan hoppas att de som ser pjäsen ska kunna göra lite olika tolkningar av det de ser. Då blir det bra diskussioner på väg hem sen. Foto: Lena Richardson

– Det känns otroligt häftigt att vi kan få bjuda Värmlandspubliken på Niklas texter, säger Per Thorén.

– Det är jättefina texter, otroligt språkligt glimrande, säger Mattias Walan.

– I princip får man möta hela Niklas Rådströms författarskap, både som poet, prosaförfattare och dramatiker, säger Per Thorén.

– Och språket är så oerhört intensivt och koncentrerat. Det var också en utmaning, säger Mattias.

En tankeresa om livet

Niklas Rådströms pjäs är en monolog, där frågan som utforskas är meningen med livet.

– Vi hittade ordet tankeresa och det är ett väldigt bra ord, för det är precis vad det är. Det är en tankeresa om vad livet egentligen är, säger Mattias Walan.

2017 uruppfördes monologen på Dramaten. Nu ger Kunskapsteatern den i sin tolkning på Mårbacka.
2017 uruppfördes monologen på Dramaten. Nu ger Kunskapsteatern den i sin tolkning på Mårbacka. Foto: Lena Richardson

Ramverket de byggt i sin uppsättning är en karaktär som kommer in med ångesttankar över döden...

– ...och börjar fundera över vad är livet till för, om vi ändå bara ska dö. Det är ett trettiotal scener med tankar, filosofiska funderingar, ren poesi, anekdoter, nästan lite sketcher emellanåt, så det är en väldig blandning i de här scenerna som Per och jag jobbat mycket med hur man kan binda ihop på ett bra sätt.

Mattias Walan är ensam på scenen. ”Jätteroligt och utmanande. Man är ju helt utlämnad. Det är jag och publiken.”
Mattias Walan är ensam på scenen. ”Jätteroligt och utmanande. Man är ju helt utlämnad. Det är jag och publiken.” Foto: Lena Richardson

Ett rum i rummet

De har haft mejlkontakt med författaren och känner hans varma stöd.

Den 11 juni är det premiär på Mårbacka. Föreställningen spelas i ladan och både publiken och skådespelaren får kliva in i ett rum i rummet, uppbyggt med vitt tyg och fantasieggande ljussättning.

– Det ger lite känslan av att komma in i den här karaktärens hjärna eller tankar, säger Per Thorén. Jag tror att det blir upplevelse!

Publiken får följa med in i ett rum i rummet, en egen värld inramad av tygväggar.
Publiken får följa med in i ett rum i rummet, en egen värld inramad av tygväggar. Foto: Lena Richardson

Per Thorén har gjort både scenografin och musiken till föreställningen och de tänker att det ska finnas en helhet.

– Jag hoppas att man kommer hit och tolkar det lite olika, men vill man ha en sinnlig helhetsupplevelse ska man absolut komma, säger Mattias Walan.

Till sist; ni som jobbat med de här frågorna så länge nu: Vad är meningen med alltihopa, när allt kommer till kritan?

– Jag tycker det är alla småsaker. Bara att gå ut här och känna värmen efter störtregnet ‒ bara en sån sak! säger Mattias Walan.

– För mig handlar det väldigt mycket om att göra saker ihop. Det är därför jag älskar teater, eftersom det handlar om att göra saker tillsammans med andra människor. Vi blir till genom andra. Jag håller med om det som Mattias säger om det lilla, men det som är så fränt är att man i det lilla kan uppleva det stora. Man kan drabbas av livets vidunderlighet, säger Per Thorén.

Regissören Per Thorén har själv ställts inför existentiella frågor i närtid även privat, efter en fallolycka som slutade i ett par veckors sjukhusvistelse. Nu är han på god väg tillbaka och var mån om att teaterprojektet skulle fortsätta.
Regissören Per Thorén har själv ställts inför existentiella frågor i närtid även privat, efter en fallolycka som slutade i ett par veckors sjukhusvistelse. Nu är han på god väg tillbaka och var mån om att teaterprojektet skulle fortsätta. Foto: Lena Richardson
Fakta

När allt kommer till kritan

Kunskapsteatern ger: När allt kommer till kritan, en monolog skriven av Niklas Rådström.

Medverkande: Mattias Walan

Regi: Per Thorén

Spelperiod: 11 juni till 9 juli med 11 föreställningar.

Spelplats: Ladan vid Mårbacka minnesgård.

Föreställningen rymmer många allvarliga och stora tankar, men också humor. Per Thorén och Mattias Walan har haft roligt under arbetet med pjäsen.
Föreställningen rymmer många allvarliga och stora tankar, men också humor. Per Thorén och Mattias Walan har haft roligt under arbetet med pjäsen. Foto: Lena Richardson
Grattis och bubbel på länk när Lagerlöf-priset avslöjades

Artikeltaggar

Etik och religionLitteraturLivsåskådningMårbackaMårbacka minnesgårdMattias WalanNöje/KulturÖstra ÄmtervikSelma Lagerlöfs litteraturprisSunneTeaterVärmlands län

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.