Hoppa till huvudinnehållet

SM-guld till Fredrik Häggmark: ”Obeskrivlig känsla - blev helt tårögd”

Publicerad:
Fredrik Häggmark från Västra Ämtervik är svensk mästare i triathlon.
Fredrik Häggmark från Västra Ämtervik är svensk mästare i triathlon. Foto: Privat

Västra Ämtervik har fått en svensk mästare i triathlon.

Fredrik Häggmark, 30, som haft en raketsnabb utveckling sedan han började med sporten 2018, tog hem SM-guldet i långdistans under helgen.

– Det här är det bästa jag har gjort, säger han till FB.

På lördagen avgjordes SM i långdistans i Borås.

En av alla som kom till start var förstås Fredrik Häggmark, Västra Ämterviks IF, som firat stora triumfer sedan han började med triathlon.

– Målsättningen var absolut topp tre, jag ville verkligen åt vinsten, säger han.

Tävlingen började lite speciellt. Den inledande grenen, simningen, blev hälften så lång - 1,9 kilometer i stället för 3,8.

– Det var extremt kallt i vattnet, mellan 12-13 grader. Då tog de beslutet att halvera sträckan.

Häggmark har tidigare varit tydlig med att simningen är hans svagaste gren.

– För mig var det nog en liten fördel, speciellt eftersom en av favoriterna (Alexander Berggren) är simmare från början.

Tappade känseln

När han var klar med simningen väntade 180 kilometer cykling.

– Eftersom vattnet var så kallt var det tufft när man skulle börja cykla, dels var det svårt att få av våtdräkten och jag tappade känseln i händer och fötter. Den kom tillbaka, men det tog en timme.

Fredrik Häggmark gjorde en kontrollerad och stark prestation i cyklingen.
Fredrik Häggmark gjorde en kontrollerad och stark prestation i cyklingen. Foto: Privat

Då ledde Alexander Berggren med åtta minuter ner till Fredrik Häggmark och Jonathan Flod.

– Jag och Jonathan cyklade tillsammans i ungefär nio mil. När vi var halvvägs hörde jag att han som ledde hade utökat sitt försprång till tolv minuter, då bestämde jag mig för att försöka ta in lite. Jag visste att jag skulle kunna ta ikapp på löpningen. Ett helt maraton återstod.

Inför löpningen (42 kilometer) skiljde det sex minuter upp till Alexander Berggren.

– I slutet av cyklingen var jag faktiskt ganska trött och orolig när ett helt maraton var kvar, men det brukar släppa när man väl börjar springa.

Vilket det också gjorde. Ett sju kilometer långt varv skulle springas sex gånger.

– Jag hade bestämt mig för att hålla en fart på fyra minuter i kilometern, det skulle ge mig en sluttid på strax under två timmar och 50 minuter. Den höll jag mig till och jag tog in en dryg minut redan i det första varvet. Då blev jag extremt motiverad och fick mer energi.

Tog över ledningen

Och han fortsatte ta in. På varv tre var Fredrik Häggmark ikapp och i ledning.

– Jag sprang i samma tempo och utökade ledningen till fyra-fem minuter, då kunde jag ta det lite lugnare de sista varven. Jag vet att mycket kan hända, jag skulle kunna få kramp. Så jag drog ner lite på farten och märkte att jag ändå utökade försprånget. Allt gick enligt plan för mig under hela loppet.

Fredrik vann på tiden 8:28:36, med hela 16 minuter tillgodo på tvåan Jonathan Flod.

– Jag har laddat under så lång tid, att då få utdelning för all tid och energi som jag lägger ner, är häftigt. Det var en helt obeskrivlig känsla att springa i mål, jag blev helt tårögd. Familjen var med och hejade, roligt att det gick hela vägen.

Trots att Fredrik Häggmark började med triathlon så sent som 2018, har konditionsfenomenet redan skördat stora framgångar, inte minst inom Ironman.

Nu är han alltså bäst i Sverige på långdistans.

– Jag rankar det här som det bästa jag har gjort, säger Fredrik Häggmark.

Häggmarks sköna avslutning på året - slog nytt banrekord: ”Hade ingen aning”Häggmarks nya succé i Ironman: ”En kamp att ta sig i mål”Häggmark blev triathlonstjärna direkt: ”Målet är att leva på sporten”Succé för Häggmark i Ironman-debuten

Artikeltaggar

Fredrik HäggmarkTriathlonVästra ÄmtervikVästra Ämterviks IF

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.