Hoppa till huvudinnehållet

Insändare: VD-avtalet en black om foten för partiet Hela Sunne

Publicerad:
Sign Skattebetalare är kritisk mot partiet Hela Sunnes roll i turerna kring vd-avtalet i Sunne fastighets AB..
Sign Skattebetalare är kritisk mot partiet Hela Sunnes roll i turerna kring vd-avtalet i Sunne fastighets AB.. Foto: Daniel Olausson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Vid ett styrelsemöte med Sunne Fastighets AB 13/7 2021, tog Henrik Lagerlöf (HS), ordförande för mötet, initiativ till ett beslut att förlänga förre vd:n Perra Hermanssons uppsägningstid från 12 månader till 36 månader. En fördyring på cirka 2,5 miljoner kronor om vd:n blev uppsagd.

Detta beslut medverkade Henrik Lagerlöf till utan att först diskutera ärendet med ägaren av bolaget, Sunne kommun. Man försökte också ”mörka” avtalet. Det var en ”visselblåsare” som först underrättade kommunen om det nya avtalet. När avtalet blev känt säger Björn Gillberg (HS) att Lagerlöf lagt ut ”snubbeltrådar” för att vd:n inte skulle sägas upp. Nu blev vd:n ändå uppsagd. Gillberg nämnde vid det tillfället inte ett dugg om att avtalet skulle vara ogiltigt. Det var väl inte heller Lagerlöfs avsikt.

Det har nu på nytt blivit rabalder om avtalet när revisorerna lagt fram sina yttranden. Både den auktoriserade revisorn från KPMG och kommunens lekmannarevisor avstyrker ansvarsfrihet för Henrik Lagerlöf (HS) och övriga närvarande på mötet. Både kommunstyrelsen och kommunfullmäktige har gått på revisorernas linje att avstyrka ansvarsfrihet vid kommande bolagsstämma. Detta trots att Gillberg nu säger att avtalet är ogiltigt. Förre vd:n Perra Hermansson hävdar att avtalet gäller.

Att inte få ansvarsfrihet är den allvarligaste erinran en politiker kan få och mig veterligen har det aldrig hänt tidigare i Sunne kommuns politiska historia. Att inte få ansvarsfrihet kan också innebära att vederbörande politiker kan bli betalningsskyldig för sitt tilltag.

Att medverka till ett sådant beslut som Lagerlöf gjorde, utan att rådgöra med ägaren till bolaget Sunne kommun, måste tyda på en kombination av dåligt omdöme och avsaknad av politisk bildning.

På Hela Sunnes valsedel inför höstens kommunalval står Henrik Lagerlöf på första plats och han är även partiets ordförande. På fjärde plats på samma lista står Anette Sätherberg som också föreslås bli nekad ansvarsfrihet på den kommande bolagsstämman med Sunne Fastighets AB.

Ja, vd-avtalet har blivit en black om foten för partiet Hela Sunne.

Skattebetalare

Artikeltaggar

Björn GillbergHela SunneHenrik LagerlöfInsändareSunne