Hoppa till huvudinnehållet

Företagsklimatet på uppgång i Sunne: ”Höga betyg”

Publicerad:
”Sunnes företagsklimat är på väg uppåt”, konstaterar Anna Hedberg, Svenskt Näringsliv Värmland.
”Sunnes företagsklimat är på väg uppåt”, konstaterar Anna Hedberg, Svenskt Näringsliv Värmland.

Företagen blir alltmer nöjda med det lokala företagsklimatet i både Sunne och Torsby kommuner. Det framgår när Svenskt Näringsliv idag presenterar resultatet från sin årliga enkätundersökning.

— Båda kommunerna får till exempel höga betyg när det gäller trygghetsfrågorna samt bredband och mobilnät, säger Anna Hedberg, Svenskt Näringsliv Värmland.

Svenskt Näringsliv har undersökt det lokala företagsklimatet årligen sedan 2001. De senaste tre åren har betygen för Torsby gått uppåt, medan betyget för Sunne dalat, men nu verkar alltså den negativa trenden vara bruten. Företagens betyg av det sammanfattande omdömet, det vill säga hur det är att driva företag i kommunen, visar en liten positiv ökning för Torsby och ett litet större kliv uppåt för Sunne. Resultatet för Torsby landar på betyget 3,9 och för Sunne 3,8 av totalt 6.0.

Dessvärre får båda kommunerna underkänt av företagen när det gäller upphandling. Medan Torsby tappat i betyg i frågan har Sunne stigit, men ingen av dem når upp till den godkända nivån som är betyg 3,0 på en sexgradiga skalan.

— Det är svårare att bibehålla ett bra betyg än att ständigt avancera från ett lågt betyg. Styrkan ligger i att kunna utforma en strategi för ett långsiktigt hållbart företagsklimat. Sunne verkar ha tagit till sig av företagens synpunkter från föregående år och agerat skyndsamt, konstaterar Anna Hedberg.

I årets enkätundersökning får Sunne oförändrat eller bättre betyg av företagen på 12 av 15 delfrågor. För Torsby är motsvarande siffra 9 av 15.

Enkätresultaten från den årliga undersökningen utgör två tredjedelar av den kommunranking som presenteras på hösten varje år. Sunnes och Torsbys placering på rankingen för 2022 presenteras den 28 september.

Artikeltaggar

FöretagsklimatNäringslivSunneSunne kommunTorsby

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.