Hoppa till huvudinnehållet

Ny trädodling vid Mårbacka: ”Väldigt spännande”

Publicerad:
Bengt Danielsson, distriktschef Skogsstyrelsen, klippte bandet.
Bengt Danielsson, distriktschef Skogsstyrelsen, klippte bandet. Foto: Dan Enwall

På onsdagen invigdes ett miniarboretum i skogen ovanför Mårbacka minnesgård. På försöks- och demonstrationsodlingen kommer på sikt ett 15-tal trädarter att planteras.

– Vi har redan planterat tolv arter. Det här ska bli spännande att följa, säger initiativtagaren Per Sundqvist.

Vid invigningen passade Mårbackastiftelsens ordförande Karl-Johan Adolfsson och Per Sundqvist på att tacka alla som på olika sätt varit med och hjälpt till i projektet. Allt från handgriplig hjälp med att bygga staket till stöttning och sponsring.

Själva bandklippningen sköttes av Bengt Danielsson, distriktschef Skogsstyrelsen.

– Det känns jättebra och ärofyllt att vi får vara med och bidra till ett sådant här arboretum. Det anknyter ju dessutom väldigt naturligt till Selma Lagerlöfs intresse för landsbygdsutveckling, säger han.

Trädkännaren Per Sundqvist, som själv bor i Östra Ämtervik, presenterade idén om miniarboretum för Mårbacka för cirka två år sedan.

– Det är ju Back-Kajsas väg som är utgångspunkten för projektet och idén till trädplanteringen har ju uppkommit eftersom många träd här har försvunnit på grund av vindfällning och barkborreangrepp, säger han.

Om de nya träden trivs och de sköts väl kan det vara dags att ta hand om de första i samband med gallring redan 2050. År 2170 kan de sista träden i trädsamlingen tas tillvara.

– Det är spännande att tänka framåt plus att ett sådant här projekt kan inspirera och väcka intresse. Vi har skapat en kombination av lite olika arter som skulle kunna funka här i Fryksdalen och kan vara alternativ i ett framtida skogsbruk, säger Per Sundqvist.

  • Trädkännaren Per Sundqvist (på stubben) berättade om de planterade trädarterna vid invigningen.
    Trädkännaren Per Sundqvist (på stubben) berättade om de planterade trädarterna vid invigningen. Foto: Dan Enwall
  • Bengt Danielsson fick hjälp av Mårbackastiftelsens ordförande Karl-Johan Adolfsson att plantera Skogsstyrelsens träd.
    Bengt Danielsson fick hjälp av Mårbackastiftelsens ordförande Karl-Johan Adolfsson att plantera Skogsstyrelsens träd. Foto: Dan Enwall
  • Per Sundqvist skötte vattenkannan och Region Värmlands Elisabeth Kihlström (KD) spaden när Kristina Lundberg (C) planterade Sunne kommuns lönn.
    Per Sundqvist skötte vattenkannan och Region Värmlands Elisabeth Kihlström (KD) spaden när Kristina Lundberg (C) planterade Sunne kommuns lönn. Foto: Dan Enwall

I år har 12 arter av träd planterats, bland annat med hjälp av elever från SG Södra Viken, och nästa år ytterligare några arter.

– Här finns nu bok, ek, bergek, lönn, lind, fågelbär, masurbjörk, klibbal, sibirisk lärk, hybridlärk, sitkagran och douglasgran. Vi vet att vi inte bara kan plantera gran och tall men vad man ska komplettera med vet vi egentligen inte. Vi provar oss fram. Därför kommer det att bli väldigt spännande att följa det här projektet, säger Per Sundqvist.

Artikeltaggar

Mårbacka minnesgårdMiljöÖstra ÄmtervikSkogsstyrelsenTräd

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.