Hoppa till huvudinnehållet

Ukrainska flyktingar i Sunne: ”Vi vill lära oss att prata svenska”

Publicerad:
Läraren Inga-Lill Junedalhl här tillsammans med Nataliia med sonen Mark och Lara.
Läraren Inga-Lill Junedalhl här tillsammans med Nataliia med sonen Mark och Lara. Foto: Kristina Green

Ur den samverkansgrupp som arbetar för flyktingar i Sunne har det växt fram olika projekt. Svenskagruppen i Allaktivitetshuset är en av dem.

Varje fredag lär frivilliga krafter från Klarälvdalens folkhögskola ut svenska till ukrainska flyktingar vid Allaktivitetshuset. Medans mammorna har lektion har en förskolelärare hand om barnen, pysslar och leker med dem. I slöjdsalarna sjuder det av kreativitet där bland annat hantverk och fågelholkar produceras. När det blir dags för lunch så hjälps man åt i köket.

Svitlana målar fågelholkar i de båda ländernas färger.
Svitlana målar fågelholkar i de båda ländernas färger. Foto: Kristina Green

– Vi är här på frivillig basis, alla som hjälper till har gått i pension, men vi tycker det är roligt att komma ut och bidra med det vi kan. Det är viktigt för de som kommer hit att få en liten bit av språket och samtidigt kunna umgås och göra saker tillsammans. Samarbetet med kyrkan som delar ut värdecheckar som kan användas till förnödenheter med mera och stödet från Fryksdalens Sparbank är mycket värdefullt för vår verksamhet, säger James Montgomery som både hjälper till i slöjdsalen och står i köket.

Tamara Petruk är med och gör dagens lunch som blir pizza.
Tamara Petruk är med och gör dagens lunch som blir pizza. Foto: Kristina Green

Lär sig svenska

De femton kvinnorna lär sig snabbt även om dagens lektion där läraren Inga-Lill Junedahl lär ut che- och skj-sammansatta ord är lite svårare.

Varje fredag håller frivilliga krafter undervisning i Allaktivitetshuset.
Varje fredag håller frivilliga krafter undervisning i Allaktivitetshuset. Foto: Kristina Green

– Vi går igenom färger, siffror, dagar och enkla fraser och i dag har vi tränat på lite svårare ord. Men mina elever är duktiga på att lära sig, säger Inga-Lill som är pensionerad svenska- och samhällslärare.

Mammorna Nataliia och Lara vill ha som mål att lära sig att förstå och prata mer svenska.

– Vi kom hit till Sunne i slutet av mars och det börjar bli lättare och lättare att förstå ord. Vi vill lära oss språket och kunna prata med de som bor här. Det är skönt att ha något att göra så dagen går och inte bara sitta still, säger de med tolken Liliia Vlasiuk´s hjälp efter att ha presenterat sig med namn och var de bor i Sunne på svenska.

Kontaktperson hjälper och tolkar

Liliia, som blivit anställd som flyktingarnas kontaktperson, och hennes man kom från Ukraina till Sverige och Sunne för sex år sedan och har blivit kvar sedan dess.

Liliia Vlasiuk.
Liliia Vlasiuk. Foto: Kristina Green

– Vi kom hit för att jobba med säsongsjobb och upptäckte att vi trivdes bra här. Sverige känns som ett andra hemland. Nu är jag utbildad kock och jobbar på caféet vid Mårbacka. Genom att vi själva tog emot flyktingar kändes det naturligt att tacka ja till arbetet att vara kontaktperson. Min uppgift är att underlätta tillvaron, det är många kontakter som behöver tas med Migrationsverket, skola, vårdcentral och så vidare och det är inte lätt när man inte kan språket.

Hon uttrycker betydelsen av engagemang och aktiviteter för de flyktingar som kommit.

– Det är vi i Sunne duktiga på, det betyder oerhört mycket. Föreningar och privatpersoner ställer upp både i Sunne som utanför tätorten. Arbetet går framåt, fler barn börjar skolan och framåt kommer jag hjälpa de vuxna med att förmedla säsongsbetonade arbeten, vilket jag hör att flera är intresserade av.

Gemensamma aktiviteter

Ett gemensamt verk är den stora flagga som är under tillverkning. Den är halvt svensk och halvt ukrainsk. Med samma gula och blå nyanser.

– Vi pyntar den med blommor och alla som vill ska få fästa värdeord intill den. Vad jag hör så blir det många tack och så vidare, säger Lilia.

Olga och Oksana hjälper till med den stora svensk/ukrainska flaggan.
Olga och Oksana hjälper till med den stora svensk/ukrainska flaggan. Foto: Kristina Green

Barbro Sjögren som tidigare arbetat som förskolelärare har hand om barngruppen. De pysslar, ritar och leker i gymnastiksalen.

– Det är ett positivt uppdrag och fint att kunna hjälpa till. Vi önskar att fler frivilliga skulle nappa på detta och vara med oss. Är vi flera så kan vi enklare dela upp oss om barnen vill göra olika saker. Med vår egen barngrupp blir mammorna fria att kunna ägna sig åt svenskan samtidigt som de vet att barnen har det bra här under samma tak, säger Barbro.

Förskoleläraren Barbro Sjögren är pensionär, men ställer upp som medhjälpare i barngruppen. Här är det Nozar som gungar i rep.
Förskoleläraren Barbro Sjögren är pensionär, men ställer upp som medhjälpare i barngruppen. Här är det Nozar som gungar i rep. Foto: Kristina Green

Artikeltaggar

AllaktivitetshusetNyheterSunneUkraina

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.