Hoppa till huvudinnehållet

Leif Stinnerbom blir hedersdoktor: ”Delar äran med alla på teatern”

Publicerad:
Leif Stinnerbom, konstnärlig ledare för Västanå teater, blir hedersdoktor vid Karlstads universitet.
Leif Stinnerbom, konstnärlig ledare för Västanå teater, blir hedersdoktor vid Karlstads universitet. Foto: Lena Richardson

En gång i tiden var hans plan att doktorera på Sven-Ingvars. Nu blir Leif Stinnerbom hedersdoktor istället.

Karlstads universitet ärar Västanå teaters konstnärlige ledare för hans gärning inom både teater och undervisning.

Han har spridit teatermagi och Lagerlöfsk berättarkonst över hela Norden via sin teaterlada, men har också undervisat både på universitetet och Ingesund.

”Som konstnärlig ledare har Leif Stinnerbom medverkat till att forma Västanå Teater till en regional teaterscen som gjort både nationellt och nordiskt avtryck”, framhåller universitetet i ett pressmeddelande, där det också framgår att han berikat undervisningen och forskningen som gästlärare och föredragshållare vid Karlstads universitet.

– Det känns ganska omtumlande och fantastiskt på samma gång! säger Leif Stinnerbom till NWT.

Han beskriver sig som ”oerhört överraskad”, men är också väldigt hedrad och stolt.

Delar äran med medarbetarna

– Men man ska komma ihåg att teater är ett stort samarbete mellan alla inblandade, så jag delar med mig av äran med alla som arbetat med Västanå teater under 50 års tid! säger Leif Stinnerbom.

Leif Stinnerbom tackar publiken efter premiären på förra årets uppsättning på Västanå, Körkarlen.
Leif Stinnerbom tackar publiken efter premiären på förra årets uppsättning på Västanå, Körkarlen. Foto: Lena Richardson

På teaterscenen är det ofta Selma Lagerlöfs värld han och hans medarbetare bjudit in publiken till, men det är inte en krans av lagerlöv den nyutnämnda hedersdoktorn kommer att få i höst.

– Jag tror det blir en hatt! säger han och erkänner att han faktiskt har lite svårt för huvudbonader över huvud taget till vardags.

Laddar för SM-guld

– Jag tycker inte riktigt jag passar i det – det skulle möjligen vara en FBK-keps då! säger han.

Han är ett inbitet FBK-fans och är laddad inför torsdagskvällens avgörande finalmatch.

Tänk om 2022 blir året då du både får vara med om ett SM-guld och får en doktorshatt - vilket väger tyngst?

– Det skulle ju vara fantastiskt! Men SM-guld får vi ju fler gånger, säger han och skrattar.

Doktorera på Sven-Ingvars

Han promoveras till hedersdoktor vid Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap den 14 oktober, då Karlstads universitet firar Akademisk högtid.

Om livets vägar vindlat lite annorlunda, kunde han faktiskt fått en doktorstitel redan för flera decennier sedan. Han forskade i värmländsk musik vid Göteborgs universitet och efter att ha tagit en fil kand där, arbetade han i början av 80-talet med en avhandling om – Sven-Ingvars!

– Jag höll på med det ganska länge, intervjuade Ingvar Karlsson och även Sven-Erik Magnusson och tyckte att jag hade en bra ingång på det, men sen kom teatern!

Artikeltaggar

KarlstadKarlstads universitetLeif StinnerbomNöje/KulturRottnerosSkola och utbildningSunneTeaterVärmlands länVästanå teater

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.