Coronaviruset

Mikaela och Kevin tvingades flytta bröllopet två gånger

”En dröm att gå in i kyrkan i fin klänning”

Frieriet ägde rum våren 2019 och planen var att Mikaela Nilsson och Kevin Shorter skulle gifta sig i maj 2020.

Det satte pandemin stopp för. De fick skjuta på det två gånger, men den 28 maj är det äntligen dags för paret som träffades för åtta år sedan.

Här berättar de sin historia.

Alla förberedelser var klara inför Mikaela Nilsson och Kevin Shorters bröllop den 9 maj 2020. Men bara några veckor innan tvingades de ställa in på grund av coronapandemin.

Nu har det gått två år till, och äntligen är det dags. Den 28 maj klämtar kyrkklockorna i Sunne kyrka för för paret som valde att flytta till Sunne 2017, trots att ingen av dem har någon koppling hit sedan tidigare.

Kevin växte upp i Sälen och Mikaela i Bengtsfors. Efter skolan arbetade Mikaela några säsonger på skidorten Hemsedal och bodde hemma hos föräldrarna i Bengtsfors om somrarna.

I början av juli 2014 skulle hon jobba på Putte i parken som arrangerades i Mariebergsskogen. Hon begav sig mot Karlstad efter löfte om att få sova över hos en kompis som hon lärt känna i Hemsedal.

– Jag åkte bil från Bengtsfors till Åmål och tog tåget därifrån till Karlstad. Men när jag väl kom fram blev det inget jobb för mig. Istället stannade jag kvar hos kompisen eftersom hon hade fest, berättar Mikaela.

För mig blev det en tjugo mil lång omväg, i en gammal Saab som saknade ac under varmaste sommarmånaden
Kevin Shorter

Den festen var även Kevin på. Och det var han som tog första steget och började prata med Mikaela.

Kevin minns den helgen väl.

– Mikaela kände ingen på festen och jag tyckte synd om henne som hamnade lite utanför, så jag försökte få med henne i gemenskapen. Sen blev det så att hon och jag hängde ihop den helgen, berättar han.

– Det blev nån puss på dansgolvet, men inte så mycket mer än så, säger Mikaela.

Efter helgen skjutsade Kevin henne till Åmål.

– Jag hade väl i ett svagt ögonblick lovat att göra det. För mig blev det en tjugo mil lång omväg, i en gammal Saab som saknade ac under varmaste sommarmånaden, säger Kevin och skrattar.

– När jag klev ur bilen sa vi att vi kanske hörs, typ. Jag tänkte nog inte i de banorna att det skulle bli nånting mellan oss, berättar Mikaela.

Mikaela och Kevin fick snabbt kontakt den där kvällen, på festen i Karlstad. ”Vi hade så mycket gemensamt och vi hade väldigt kul ihop”, berättar Kevin.
Mikaela och Kevin fick snabbt kontakt den där kvällen, på festen i Karlstad. ”Vi hade så mycket gemensamt och vi hade väldigt kul ihop”, berättar Kevin. Foto: Karina Johansson

Men kanske var bilresan bra för dem, då de hann prata och bekanta sig ytterligare.

Kevin berättar:

– Vi hade så mycket gemensamt, och vi hade väldigt kul ihop. Det var så lättsamt att umgås. Fast jag kan inte säga att det var kärlek vid första ögonkastet, utan mer att känslorna växte fram.

Efter någon vecka hörde Kevin av sig och frågade om Mikaela ville följa med till dansbandsveckan i Malung.

Vad tänkte du då, Mikaela?

– Jag var i stadiet att jag inte ville ha ett förhållande. Samtidigt hade jag tänkt på honom en hel del efter den där helgen och blev glad när han tog kontakt. Så jag åkte dit, berättar hon.

Jag fick mer känslor för Kevin. Jag kände att det var nånting att satsa på och det var jättejobbigt att åka ifrån honom
Mikaela Nilsson

Via bil, tåg och buss reste Mikaela den relativt långa vägen hem till Kevin i Sälen. Hon träffade Kevins brorsa och kompisar och hade sedan en rolig helg i Malung.

– Det blev jättebra. Det var kul allting runt om och jag fick mer känslor för Kevin. Jag kände att det var nånting att satsa på och det var jättejobbigt att åka ifrån honom, säger hon.

Efter den helgen skrev och ringde de varje dag och någon vecka senare hälsade Kevin på hemma hos Mikaela.

– Fast första gången fick jag inte komma dit när hennes föräldrar var hemma, säger Kevin och skrattar.

Vintern 2014-15 jobbade Mikaela återigen i Hemsedal. Kevin hälsade på där också, och sedan firade hon jul med hans familj i Sälen.

Kevin Shorter och Mikaela Nilsson förbereder det sista inför vigseln den 28 maj.
Kevin Shorter och Mikaela Nilsson förbereder det sista inför vigseln den 28 maj. Foto: Karina Johansson

Våren 2015 bestämde de sig för att flytta ihop. De skaffade en större lägenhet i Sälen och Mikaela skaffade först jobb i en matbutik uppe på fjället och därefter på en restaurang medan Kevin jobbade nere i byn.

Mikaela fick kompisar men tyckte samtidigt att det var svårt att komma in i gemenskapen i Sälen. Dessutom var det långa avstånd till det mesta vilket gjorde att de bestämde sig för att flytta söderut. Första tanken var att bosätta sig i Karlstad. Eftersom båda gillar att dansa och de varit på Fryksdalsdansen några somrar och trivts här, föll istället valet på Sunne. 2017 köpte de hus i tätorten.

Hur var det att flytta hit?

– Både jag och Kevin fick jobb snabbt, och jag tycker vi kom väldigt bra in i Sunne med en gång. Året efter flyttade Kevins pappa hit, berättar Mikaela.

De förlovade sig 2017 och fick sitt första barn, Elias, i januari 2019. För några veckor sedan kom andra barnet, dottern Haley, och just nu är Mikaela mammaledig från jobbet på Tetrapak, medan Kevin jobbar på Intersport, mestadels i Arvika men även i Sunne.

Frågan om han ville gifta sig med mig stod skrivet på tårtan. Jag hade planerat att hålla ett tal till honom också, men blev så känslosam att det gick sådär
Mikaela Nilsson

Att få barn har varit ännu en väg att få nya vänner och kontakter, via barntimmar, föräldragrupper och öppna förskolan.

– Vi trivs verkligen jättebra, säger Mikaela.

– Det är så himla fint här, säger Kevin. Ibland får jag påminna folk som bor här, om det. Och alla, både företag och föreningar, är så drivande och engagerade i att göra bygden bättre. Där vi kommer ifrån är det en helt annan mentalitet.

Både Mikaela och Kevin har alltid velat gifta sig och efter att de fått sitt första barn 2019 bestämde de sig. Själva frieriet stod Mikaela för på Kevins 30-årsdag i april 2019 när de firade med sina familjer.

– Frågan om han ville gifta sig med mig stod skrivet på tårtan. Jag hade planerat att hålla ett tal till honom också, men blev så känslosam att det gick sådär. Men han blev väldigt glad.

– Ja, det var känslosamt, konstaterar Kevin. Mycket tårar och glädje, och talet var väldigt fint.

Hela familjen samlad! Sonen Elias fyllde tre i januari och dottern Haley föddes för några veckor sedan.
Hela familjen samlad! Sonen Elias fyllde tre i januari och dottern Haley föddes för några veckor sedan. Foto: Karina Johansson

Datumet för vigseln sattes till 9 maj 2020 och de började planera bröllopet. De bokade Spegelsalen i Rottneros och Sunne kyrka. Ordnade musik, mat och dryck, kläder, ring och allt annat som hör till ett bröllop.

– Sedan kom coronapandemin och förstörde alltihop. Nya restriktioner i mitten av april innebar en gräns för hur många som fick samlas och vi undrade om vi skulle våga köra och bara ta ner antalet gäster, eller vänta tills vi kunde göra som planerat. Men vi hade en del äldre med i sällskapet så vi bestämde oss för att ställa in, berättar paret.

Musten gick ur dem båda.

– Det var bara att smälla igen boken, lägga på hyllan och boka om till 2021, berättar paret.

De trodde ju att de ”bara” skulle behöva vänta till nästa vår.

Men pandemin fortsatte 2021 och de fick flytta fram ytterligare ett år.

– Luften gick ur oss ett par gånger till när det kom nya restriktioner och vi tvingades avboka. Vi tänkte, vad gör vi nu? Vi hade ju redan betalt lokal och skaffat bröllopskläder.

Det är en barndomsdröm att få gå in i kyrkan med fin klänning. Nu när vi har barn känns det tryggare att vara gift
Mikaela Nilsson

Tack och lov har alla företag de jobbat med varit förstående.

– Det har inte varit något problem att flytta datumen så det har gått smidigt, vilket vi är tacksamma över.

Alla turer fram och tillbaka har varit jobbiga och gjort att hela bröllopsgrejen till slut blev ett laddat och jobbigt ämne. Men nu har de fått distans och båda tycker det känns bra.

– Idag finner vi glädje i det igen, berättar Kevin.

Hur går planeringen?

– Ganska bra. Mycket var ju klart inför första gången, som exempelvis mat, lokal och musik. Men nu har det kommit en del nya inslag så det känns kul, att allt inte blir som innan, berättar Kevin.

Även inbjudningslistan har ändrat sig, då umgängeskretsen förändrats med tiden.

– Vissa har vi tappat kontakten med samtidigt som vi fått nya vänner som vi vill bjuda in. Sånt är lite svårt, säger Kevin.

Mikaela och Kevin träffar kyrkoherde Hans-Viktor Krolovitsch i kyrkan för att planera och träna inför vigseln.
Mikaela och Kevin träffar kyrkoherde Hans-Viktor Krolovitsch i kyrkan för att planera och träna inför vigseln. Foto: Karina Johansson

Nu blir det alltså tredje gången gillt, den 28 maj i Sunne kyrka. De har haft ny kontakt med både kyrka och bandet som ska spela. Menyn var satt sedan innan och de har fått höra av sig till det femtiotal gäster som är bjudna så att de är med på tåget.

Vad är svårast med att planera ett bröllop?

– Att hålla budgeten, vilket vi tror vi gör. Och att det är så mycket att hålla koll på så att vi inte missar något, vad gäller mat, kyrka, lokal, och hotell och liknande. Men vi har anlitat en bröllopskoordinator och det har varit till stor hjälp, berättar de.

Varför väljer ni att gifta er?

– För att vi älskar varandra! Sen har många i släkten gjort det, och vi har även varit på en del bröllop. Det är en barndomsdröm att få gå in i kyrkan med fin klänning. Nu när vi har barn känns det tryggare att vara gift, konstaterar Mikaela.

Publicerad:
Reporter Karina Johansson
Karina Johansson
karina.johansson@fryksdalsbygden.se

Artikeltaggar

CoronavirusetFamiljSunneSunne kyrkaVigslar