Hoppa till huvudinnehållet

Bröllopsboom i Sunne: ”Jag glädjer mig åt varje par”

Publicerad:
Reporter Karina Johansson
Karina Johansson
karina.johansson@fryksdalsbygden.se
Kyrkoherde Hans-Viktor Krolovitsch berättar att många planerar att gifta sig i år.
Kyrkoherde Hans-Viktor Krolovitsch berättar att många planerar att gifta sig i år. Foto: Karina Johansson

Under coronapandemin minskade antalet vigslar ordentligt i Sunne pastorat.

Men nu har restriktionerna släppt och i sommar ser kyrkoherde Hans-Viktor Krolovitsch en rejäl ökning.

– Det kommer bli en hektisk period för oss, berättar han med ett leende.

Enligt SCB, Statistikbyrån, gifte sig tidigare cirka 50 000 par per år i Sverige. En siffra som minskade till under 40 000 under coronapandemin 2020 och 2021.

Samma trend märktes av i Sunne. Under 2020 hade man totalt tolv vigslar, vilket ökade till 23 under förra året. En siffra som kan jämföras med 2018, då 35 brudpar gifte sig.

I år blir det alltså en stor ökning, jämfört med två föregående år.

– Till och med augusti har vi hittills bokat in 27 stycken, men det lär bli fler så det blir hektiskt för oss, konstaterar Hans-Viktor Krolovitsch.

Vigslarna äger i regel rum i någon av pastoratets kyrkor där kommunens samtliga ingår utom Lysviks. Fast Sunne och Gräsmark är allra populärast.

– Dessa två önskas av flest. Jag tror många tilltalas av Gräsmarks kyrkas läge vid vattnet.

Hans-Viktor Krolovitsch och hans kollegor försöker bemöta parens önskemål så långt det är möjligt.

– Torsdagar, fredagar och lördagar klockan elva och fjorton kan vi garantera musik och präst. Men det finns även möjlighet att viga sig en söndag, om man så önskar. Jag tycker vi har fantastiska kyrkobyggnader för detta. Men jag har även haft vigslar utanför kyrkan, bland annat i Rottneros park och vid Ulvsby herrgård, och det har varit lika fint där. Jag glädjer mig åt varje par som vill gifta sig!

En vigsel är ju en speciell händelse.

– Vår uppgift är att se till att det blir en oförglömlig stund för brudparet. Att stå till tjänst och göra som de vill, enligt deras föreställningar och visioner. Det ska vara förrättning som präglas av glädje och förväntan och jag njuter varje gång jag möter lyckliga människor!

Men han menar att trycket på prästen därmed kan bli högt.

– Vi har vår mall hur en förrättning går till, men den ska fyllas med liv och göras personlig och individuell. Vilken musik man vill ha, och om brudgummen ska vänta därframme eller om man ska tåga in tillsammans. Brudparen vill ju att allting ska bli perfekt, och vi måste göra allt för att bemöta det på bästa sätt.

Varför tycker du att man ska gifta sig?

– Det är en offentlig trosbekännelse och en ritual vi ärvt från tidigare generationer. Vi går i kyrkan för att vi är kristna och för att det är en del av vår identitet. Man är på livets höjdpunkt och vill ha denna välsignelseakt som man firar tillsammans med nära och kära. Idag har vigselsällskapen blivit jättestora, ibland uppemot hundra personer. Om de sedan är nöjda med vigseln, återkommer de när barnen ska döpas. Idag ser vi att man i allt större utsträckning bjuder många gäster till barndopen, och gör även dem till en stor fest.

Artikeltaggar

FamiljHans-Viktor KrolovitschSunneSunne kyrkaVigslar

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.