Hoppa till huvudinnehållet

Morgan om upploppet i Örebro: ”Aldrig upplevt så mycket hat mot polisen”

Publicerad:
Reporter Karina Johansson
Karina Johansson
karina.johansson@fryksdalsbygden.se
Morgan Olsson var med vid upploppet i Örebro på långfredagen.
Morgan Olsson var med vid upploppet i Örebro på långfredagen. Foto: Karina Johansson

Medierna har flitigt rapporterat om upploppen runt påsk då högerextrema Rasmus Paludan skulle bränna koranen på offentliga platser.

Morgan Olsson från polisen i Sunne hamnade mitt i kaoset i Sveaparken i Örebro.

– Jag har aldrig upplevt så mycket hat riktat mot polisen, säger han.

Det har gått drygt två veckor sedan den dramatiska dagen i Örebro, när Morgan Olsson från polisen i Sunne och en kollega från Torsby åkte till Örebro för att övervaka den allmänna sammankomsten i Sveaparken.

Men det är först nu som han känner sig återställd mentalt.

– Det tömde mig på energi och jag har känt mig hjärntrött, berättar han.

Anledningen till sammankomsten var att Rasmus Paludan, ordförande för det högerextrema partiet Stram kurs, skulle bränna Koranen. Något han gjort på flera platser tidigare, vilket lett till minst sagt kaosartade situationer.

Att just Morgan fick åka, beror på att han har den särskilda utbildning som behövs; SPT; Särskilda polistaktiken.

– Den kom till efter Göteborgskravallerna. Man har förstärkta fordon och vi är tränade i vissa metoder för att jobba vid större idrottssammanhang och demonstrationer och liknande. I det här yrket vill man vara med där det händer saker och vi var inställda på att jobba. Så vi såg fram emot uppdraget men var samtidigt ödmjuka inför uppgiften, berättar han.

De mötte övriga kollegor i Örebro och upplevde sig vara hyfsat förberedda vad gäller utbildning, kunskap och transportfordon. Vilket förstås kändes bra då Morgan Olsson och hans kollegor var förberedda på att det kunde bli stökigt.

Men det blev värre. Det blev ett kaos.

Folk började samlas redan när de ordnade avspärrningar med bland annat kravallstaket.

– Ett flertal gjorde klart för oss ganska snabbt att man tänkte se till att den allmänna sammankomsten inte skulle genomföras, berättar han.

Det fylldes på med fler och fler människor och folkmassan började snabbt avancera framåt, samtidigt som poliserna försökte hålla dem tillbaka. Fler poliser kom som förstärkning men antalet motdemonstranter ökade i snabbt takt.

– De började kasta sten och krossade tegelpannor och det blev allt mer stökigt. Det var så mycket hat riktat mot polisen och det var uppenbart att många kom för att bråka med oss. Det har jag aldrig upplevt förut, berättar han.

Poliserna fick ytterligare förstärkning och lyckades trycka tillbaka folkmassan, men då kastade man ännu mer sten.

– Vi såg hur de transporterade dit sten i bilar, skottkärror och stora plastkassar, och alltsammans kändes organiserat, berättar han.

När poliserna fick order om att dra sig tillbaka, eskalerade våldet. Folkmassorna följde efter och det haglade sten över dem. De tände eld på 3-4 polisfordon och gav sig även på det fordon Morgan satt i.

– Vårt fordon var inte förstärkt, och när vi satt där krossades bakrutan. Sedan ryckte någon i ena bakdörren. Lyckligtvis var dörrarna låsta. För den personen höll en pulversläckare i handen och det mest troliga var att de tänkte tömma den inuti vår bil.

Det måste ha varit väldigt obehagligt?

– Ja. Det är första gången som jag sitter med all den där utrustningen på mig och är riktigt riktigt rädd. För om de tömt den där släckaren inuti bilen, kunde det ha blivit enormt allvarliga skador. Fast den känslan hade jag inte medan vi höll avspärrningen. Då var jag nog så full av adrenalin.

Poliserna bar hjälm och kraftiga skydd på större delen av kroppen. Men stenkastningen blev så kraftig att många poliser skadades. I dagarna har det kommit uppgifter om att 300 personer anmält skada.

Även Morgan träffades av stenar.

– Jag fick blåmärken och andra blessyrer. Men en medlem i min grupp fick hjärnskakning och flera fick kraftiga blödningar och måste uppsöka sjukhus. Många kollegor fick ta emot smällar, men alla stod kvar ända tills ordern kom att vi skulle dra oss tillbaka.

Alla poliser tog sig från platsen. Tolv av dem var så allvarligt skadade att de måste uppsöka sjukhusvård. Totalt tror Morgan att minst ett fyrtiotal av dem fått allt från blåmärken till andra skador.

Hur mådde du efteråt?

– Det är svårt att beskriva. Jag har inte mått direkt dåligt psykiskt, men har varit väldigt trött och sliten och tänkt och reflekterat mycket över det som hände. Redan första kvällen satte polismyndigheten in olika typer av krisstöd. Vi har haft många samtal och allting efteråt har fungerat väldigt bra.

Hur tror du det kommer att påverka ert framtida arbete?

– Det som krävs är att vi får nya hjälpmedel. I dag är vår grundutrustning batong och pepparspray. Och då har vi inte en chans när de står och kastar sten från betydligt längre håll. Vi behöver hjälpmedel för att kunna verka på distans, exempelvis genom vattenkanoner. För liknande händelser kommer troligen att inträffa igen framöver.

Vad hade kunnat göras annorlunda?

– Hade vi vetat bestämt att det skulle bli så här illa, hade vi med största sannolikhet haft förstärkning redan från början.

Egna lärdomar?

– Jag har lärt känna mig själv på ett helt annat vis. Exempelvis vet jag att jag kan fungera hyfsat vid en exceptionell händelse och utföra ett uppdrag i en otroligt pressad och kaosartad situation. Ingen av oss fick panik, vilket hade varit fullt rimligt att få i den situationen. Så blir det aktuellt igen, tvekar jag inte. Kan jag åka, så gör jag det.

Artikeltaggar

Morgan OlssonNyheterPolisenRasmus PaludanSunneÖrebro

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.