Hoppa till huvudinnehållet

Småföretagens tårtbit är stor i Sunne: ”Väldigt viktiga för samhället”

Publicerad:
Reporter Dan Enwall
Dan Enwall
dan.enwall@fryksdalsbygden.se
Sunnes kommunchef Petra Svedberg tar för sig av Företagarna tårta flankerad av från vänster, kommunalrådet Tobias Eriksson (S), Rickard Lindqvist, ordförande Företagarna Sunne och kommunalrådet Kristina Lundberg (C).
Sunnes kommunchef Petra Svedberg tar för sig av Företagarna tårta flankerad av från vänster, kommunalrådet Tobias Eriksson (S), Rickard Lindqvist, ordförande Företagarna Sunne och kommunalrådet Kristina Lundberg (C). Foto: Dan Enwall

På måndagen presenterade Företagarna Sunne statistiken Företagarfakta 2022 för Sunne kommun. Fokuset låg på småföretagen och aktuella siffror för Sunne prydde tårtan som bjöds till fikat.

– Läget är bra men kan bli bättre, sammanfattade Rickard Lindqvist, ordförande i Företagarna Sunne.

Företagarna hade bjudit in representanter för Sunne kommun och pressträffen hölls på Näringslivsenheten i Sunne.

Lindqvist presenterade bland annat siffror för utvecklingen mellan 1990-2021 när det gäller antalet jobb som skapas i Sunne kommun. Där är fortfarande småföretagen bäst i klassen, jämfört med större samt offentligägda företag, vilket man varit sedan 2007-2008.

– 44 procent av de som har en anställning i Sunne jobbar i småföretag, alltså företag med färre än 50 anställda. Så att mindre företag är viktiga för samhällets utveckling blir väldigt tydligt i den här statistiken, säger Rickard Lindqvist.

Han presenterade också ett antal förslag från Företagarna till till kommunens politiker och tjänstemän.

– Det handlar bland annat om småföretagaranpassad myndighetsutövning, att efterhandsdebitering införs brett och en ökad samverkan mellan skolan och lokala företag.

  • 44 procent av de som har en anställning i Sunne jobbar i småföretag.
    44 procent av de som har en anställning i Sunne jobbar i småföretag. Foto: Dan Enwall
  • Rickard Lindqvist, Företagarna Sunne, visade aktuell statistik.
    Rickard Lindqvist, Företagarna Sunne, visade aktuell statistik. Foto: Dan Enwall

I samband med den kritiserade partneringupphandling som kommunägda Sunne fastighets AB genomförde för några år sedan kyldes det tidigare så goda klimatet mellan kommun och näringsliv ner rätt rejält. Men nu är man på rätt väg igen, hävdar båda parter.

– Vi har antagit nya riktlinjer för upphandling och jobbar stenhårt på att att dialogen mellan kommun och näringsliv ska bli riktigt bra, säger kommunalrådet Kristina Lundberg (C), kommunchefen Petra Svedberg och näringslivschefen Per Branzén.

Artikeltaggar

FöretagarnaNäringslivRickard LindqvistSunneSunne kommun

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.