Hoppa till huvudinnehållet

Rådströms glimrande ord om livets mening blir sommarteater i ladan på Mårbacka

Publicerad:
Reporter Lena Richardson
Lena Richardson
lena.richardson@nwt.se
Niklas Rådström är författare, född 1953. Han har skrivit dikter, romaner, essäer, dramatik och även filmmanus under sin långa författarkarriär.
Niklas Rådström är författare, född 1953. Han har skrivit dikter, romaner, essäer, dramatik och även filmmanus under sin långa författarkarriär. Foto: Janerik Henriksson/TT

Förra sommaren fick författaren Niklas Rådström ta emot Selma Lagerlöfs litteraturpris. Sommaren 2022 sätts hans berättelse ”När det kommer till kritan” upp som teatermonolog på Mårbacka.

Kunskapsteatern lovar glimrande ord och många bottnar.

Den 11 juni är det premiär för Kunskapsteaterns Rådströms-uppsättning i Mårbackas lada.

I ett pressmeddelande beskrivs monologen som en ”infallsrik text pendlande mellan prosaberättelse och poesi som med humor och lekfullt allvar tar sig an livets enda riktigt avgörande fråga: vad är meningen med alltihopa?”.

”När det kommer till kritan” gavs ut som bok 2017 och Mattias Walan från Kunskapsteatern är skådespelaren som ska förmedla Niklas Rådströms ord till publiken. För regin står Per Thorén.

”Glimrande språk”

– Vi ser mycket fram emot att kunna få erbjuda detta sceniska möte med Rådströms författarskap. Hans språk och formuleringar är så glimrande, med så många bottnar. Texten och dess olika tolkningar har fått oss att vilja prata om livet och vår förhoppning är att ge publiken samma upplevelse, säger de båda i ett pressmeddelande.

Niklas Rådström har varit verksam som författare ända sedan mitten av 70-talet och har skrivit både romaner och dikter samt manus till film och teater.

Niklas Rådström var med på länk när Selma Lagerlöfs litteraturpris tillkännagavs i Selma Lagerlöfs arbetsrum på Mårbacka i fjol.
Niklas Rådström var med på länk när Selma Lagerlöfs litteraturpris tillkännagavs i Selma Lagerlöfs arbetsrum på Mårbacka i fjol. Foto: Lena Richardson

Han var i högsta grad aktuell på Mårbacka redan i fjol:

– Eftersom Niklas tilldelades Selma Lagerlöfs litteraturpris 2021 är det extra roligt att få sätta upp denna föreställning i år på just Mårbacka, säger producenten Anett Refseth.

Spelperioden pågår 11 juni till 9 juli. Kunskapsteatern ger föreställningen med stöd från Kulturrådet, Region Värmland och Sunne kommun.

Biljetter släpps inom kort via Scalateatern och ticketmaster.se.

Grattis och bubbel på länk när Lagerlöf-priset avslöjades

Artikeltaggar

Anett RefsethFritid och livsstilFörfattareLitteraturMattias WalanMårbacka minnesgårdNöje/KulturSunneTeaterVärmlands län

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.