Hoppa till huvudinnehållet

Finnebråth: Vilken påsksmäll - får man göra så här?

Publicerad:
Reporter Fredrik Finnebråth
Fredrik Finnebråth
fredrik.finnebrath@fryksdalsbygden.se

Vad är det som händer?

Jag har hela dagen försökt förstå, men trots att jag pratat med båda sidor känner jag mig inte klokare.

Får man ens göra så här?

Att Sunne IBK:s damlag upphör för att bilda rivalen, Lysvik IBF:s första damlag, är något av det mest oväntade jag varit med om som reporter på Fryksdalsbygden.

Ett sent aprilskämt? Nej, tydligen inte.

Jag undrar fortfarande: Varför?

Vi kan inte ha hört hela sanningen, och jag har full förståelse för att de som är inblandade i rockaden inte vill vara hundra procent öppna i media. Det är känsligt, inte minst så nära inpå.

De verkar tycka att det finns bättre förutsättningar i Lysvik IBF. Det kanske det också gör, herrlaget där är betydligt fler än i Sunne IBK. De är också fler personer runt om kring som hjälps åt för att få föreningen att både leva och utvecklas.

Men är det tillräckligt för att alla spelare och ledare ska lämna skeppet och gå över till rivalen? Nej, det känns som ett alldeles för drastiskt beslut.

Vad innebär det här Sunne IBK som förening?

Ett dråpslag utan dess like.

De har i många år kämpat med att finna spelare, både till dam- och herrlaget. I år kändes det som att de äntligen hittat rätt med damlaget, och det gick bra även sportsligt. Jag har känt mig betydligt mer orolig för Sunne IBK:s herrlag.

Och det är väl just därför det här kommer som en chock, för det fanns inga signaler på att detta var på väg. Inga alls.

Sunne IBK kommer inte kunna hämta sig från detta på länge. Det finns absolut inte spelare nog i kommunen för att hålla i gång två damlag, utan det är nog bara att inse faktum - kommunens enda damlag finns i Lysvik, numera. Det hade varit en sak om fem spelare lämnade, eller tio - men när hela laget försvinner finns det inte en enda pusselbit att ens inleda bygget med.

Vad innebär det för Lysvik IBF?

Där är det desto gladare miner. Herrlaget har gått upp till division 4, träningsnärvaron är hög och det finns ett större driv i hela föreningen än det gör i Sunne IBK i dag. Det kan säkert vara en bidragande orsak till varför den här rockaden blev av, stöttningen i Lysvik IBF är bättre och det blåser helt andra vindar i den nystartade innebandyföreningen.

Lyckas de få till ett lika välmående damlag som deras herrlag är förutsättningarna goda för att Lysvik IBF ska ta över tronen som kommunens ledande innebandyförening. Deras utmaning nu är att få fler yngre till klubben, för det är fortfarande Sunne IBK som har flick- och pojklagen och tillväxt är a och o.

Vad gör det här med rivaliteten mellan Sunne IBK och Lysvik IBF? Inga hard feelings, sa både Emelie Lövgren och P-O Lindgren, men självklart innebär detta att känslorna lagen emellan förändrats.

Jag kan inte minnas att något liknande hänt förut. Spelarflykter sker då och då, men aldrig i den här mängden. Vilken påsksmäll!

Chockdraget: Alla Sunne IBK-spelare går till LysvikSIBK-ordföranden om spelarflykten: ”En riktig käftsmäll”

Artikeltaggar

InnebandyLysvik IBF damLysvik IBF herrSunneSunne IBKSunne IBK dam

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.