Hoppa till huvudinnehållet

Fler döda efter attack mot styret i Mykolajiv

Publicerad:
Räddningspersonal arbetar febrilt för att hitta överleva under rasmassorna efter en attack mot det regionala styrets huvudkontor i Mykolajiv i södra Ukraina.
Räddningspersonal arbetar febrilt för att hitta överleva under rasmassorna efter en attack mot det regionala styrets huvudkontor i Mykolajiv i södra Ukraina. Foto: Petros Giannakouris/AP/TT

Dödssiffran stiger efter attacken mot det regionala styrets nio våningar höga hus i hamnstaden Mykolajiv i södra Ukraina. Hittills har tolv personer bekräftats döda och 33 är skadade, enligt landets räddningstjänst.

Angreppet mot myndighetsbyggnaden skedde samtidigt som fredssamtalen mellan ryska och ukrainska representanter pågick under tisdagsförmiddagen.

"Tolv kroppar har bärgats ur rasmassorna och 33 människor har skadats," skriver Ukrainas räddningstjänst.

Vid ett tal till det danska folketinget under tisdagen fördömde president Volodymyr Zelenskyj attacken.

– Invånarna i Mykolajiv utgör inget hot mot Ryssland, och trots det, precis som alla ukrainare, har de blivit måltavla för de ryska styrkorna, sade Zelenskyj.

Mykolajiv hade före kriget omkring en halvmiljon invånare och staden är strategiskt viktig så den ligger på vägen mot miljonstaden Odessa, som hyser Ukrainas största hamn. Ryssland har sedan krigets början förgäves försökt inta Mykolajiv på sin väg mot Odessa – men de senaste dagarna har striderna lugnat ner sig. Attacken på tisdagsmorgonen kom därför som en överraskning.

Den ryska frontlinjen i regionen ligger sydöst om Mykolajiv, vid staden Cherson, som är den enda stora ukrainska stad som ryska styrkor har lyckats få full kontroll över under kriget.

Områden under rysk kontroll samt områden med rysk militär närvaro, 24 februari–27 mars.
Områden under rysk kontroll samt områden med rysk militär närvaro, 24 februari–27 mars. Foto: Johan Hallnäs

Artikeltaggar

Inrikes/utrikesRysslandUkraina

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.