Hoppa till huvudinnehållet

Forskaren Kristian Petrov: ”Putin har förlorat sin auktoritet”

Publicerad:
Reporter Dan Enwall
Dan Enwall
dan.enwall@fryksdalsbygden.se
Nyligen föreläste Kristian Petrov, universitetslektor och docent vid Karlstads universitet i Frykensalen, Sunne. Fryksdalsbygden fick ett samtal med honom om världsläget. ”Många har vaknat upp och förstått Putins agenda. Men om tre år kan Trump vara tillbaka i Vita huset och vad händer då?”, undrar han.
Nyligen föreläste Kristian Petrov, universitetslektor och docent vid Karlstads universitet i Frykensalen, Sunne. Fryksdalsbygden fick ett samtal med honom om världsläget. ”Många har vaknat upp och förstått Putins agenda. Men om tre år kan Trump vara tillbaka i Vita huset och vad händer då?”, undrar han. Foto: Caroline Mattsson

Nyligen föreläste Kristian Petrov, universitetslektor och docent vid Karlstads universitet om ljus och mörker i berättelser genom tiderna i Frykensalen, Sunne. Petrov var inbjuden av Klarälvdalens folkhögskola.

– Om man tror att man själv enbart representerat ljuset går det oftast riktigt illa, säger han.

När Fryksdalsbygden får ett samtal med honom efter föreläsningen handlar det mycket om Putinregimens angrepp på Ukraina.

– Det är oundvikligt att komma in på det. Jag pratar ju mycket om mörker och ljus. Min poäng är att det är komplext. Ljuset bär på mörker och mörkret på ljus. Det går ofta väldigt fel om man tror att man själv enbart representerat ljuset; att man står för det goda. Det är oftast då det går riktigt illa. Putin tror sig befria Ukraina och göra någonting gott, när han i själva verket bombar sönder landet. Och det har varit så historiskt också, när västerlänningar koloniserat olika delar av världen, att de gjort det för att rädda själar och så vidare, säger Kristian Petrov som tycker att det kändes som att det här kriget låg i luften.

– Jag är själv född i Värmland, men har rötter i Östeuropa; i både Ryssland och Belarus, och jag har varit i Ukraina mycket. Så jag har många ukrainska vänner och känner mycket med det som händer.

Han tycker att upprördheten och solidariteten i väst med anledning av kriget i Ukraina är väldigt positiv.

– Den väger mycket tyngre än tanken om egen vinning. Man måste inse att det är det öppna demokratiska samhället som är det enda som fungerar. Och då måste man i sin tur jobba mer med tolerans än fördjupa sig vem som ond och vem som är god.

Petrov menar att vi kanske behöver våga se att vi har både ljus och mörker i oss och då kanske vi tolererar det som avviker och det vi inte tycker passar in.

– 2003 när USA, med Storbritanniens hjälp, gick in i Irak använde man samma retorik som Putin gör nu. George W Bush sa: ”Den som inte är med mig är emot mig”. Efter att man dödat 170 000 civila irakier utan att hitta massförstörelsevapen sa Tony Blair flera år senare: ”Jag döms inte i den här världen utan av Gud”. Det är samma sak som IS-terrorister säger. Så vi i väst har inte en obefläckad historia, ens i närtid.

Petrov hänvisar till att man sedan några år pratar om att vi lever i post-sanningens tid - och att den stora boven i det dramat är Donald Trump.

– Hans regeringstid fick katastrofala följder för demokratin i världen, och för vetenskapen. De skadorna kommer vi att få leva med under väldigt lång tid. Inte bara genom att det här släppt fram populistiska ledare i Polen, Ungern, Brasilien och så vidare. Att i allmänna ordalag tala om fake news, vilket många gör i dag, är att acceptera Trumps världsbild. Det är oerhört olyckligt och farligt att han har fått folk att tro att man aldrig kan lita på det som förs fram i tidningar radio och tv, till exempel.

När det gäller bilden av Ryssland menar han att en viss tillnyktring har skett.

– Många har vaknat upp och förstått Putins agenda. Till och med en del militära bedömare har blivit tagna på sängen. Men om tre år kan Trump vara tillbaka i Vita huset och vad händer då? Det är en fruktansvärd tanke eftersom Trump hyllat Putin som ett geni. Jag tror att Trump har långtgående planer på att avskaffa demokratin i USA.

Det positiva Petrov kan se är att Putin är som den nakna kejsaren.

– Han är avklädd. Han har egentligen förlorat all auktoritet och allt förtroende, även i många grupper inom Ryssland skulle jag nog säga. Enligt en forskare kan man dela in ryssarnas syn på Putin och kriget i ett antal kategorier. De som tydligt är emot kriget, de som inte alls tycker om det men inte visar det öppet, de som försöker var opolitiska och en liten grupp; ofta äldre människor, som köper propagandan och stöder kriget helhjärtat.

Petrov betonar att alla diktatorer har sin legitimitet från att det går bra inom ekonomin.

– När inte den går bra faller legitimiteten. Och det kan ju hända nu i Ryssland. Sedan ska man ju komma ihåg att sanktioner historiskt sett aldrig har fungerat. De leder snarare till att befolkningen svetsas samman i ett ”vi mot dem”. Och att de till slut känner att de står på samma sida som regimen. Den enda vägen till en mer demokratisk utveckling i Ryssland är understödja de demokratiska krafter som finns, säger Kristian Petrov.

Tre inriktningar

Kristian Petrovs forskning har tre inriktningar. Den första rör övergripande teoretiska och politisk-filosofiska frågor om det moderna projektet, globalisering, mångkultur och mänskliga rättigheter, med särskilt fokus på Europa och Ryssland, även om perspektivet delvis kompletteras med postkoloniala synsätt. Den andra rör sig inom medicinsk humaniora, där han utifrån historiska och kulturvetenskapliga perspektiv undersöker kontroverser inom psykiatri, självmordsprevention, folkhälsa och näringslära. Det tredje temat utgörs av estetisk-kulturella idéer och praktiker som analyseras utifrån olika filosofiska, politiska och sociala sammanhang, samtidigt som dessa idéer i sig själva kastar ett förklarande ljus över de kontexter som de ingår i.

Artikeltaggar

Klarälvdalens folkhögskolaKristian PetrovSamhälleSunneSusanne Nyman

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.