Hoppa till huvudinnehållet

Rundqvist spelade i världens största gamingcenter: ”Riktigt fränt”

Publicerad:
Inte bara mötte Johan ”McSavid” Rundqvist (bilden) och hans FBK tuffast tänkbara motstånd under helgen, de gjorde det på nybyggda Space arena i Stockholm.
Inte bara mötte Johan ”McSavid” Rundqvist (bilden) och hans FBK tuffast tänkbara motstånd under helgen, de gjorde det på nybyggda Space arena i Stockholm. Foto: FBK E-sport

Johan ”McSavid” Rundqvist är van att sitta hemma i Sunne med en Playstation-kontroll i handen.

Därför var det stora kontraster när han under helgen spelade inför publik i det första E-sporteventet på Space arena i Stockholm - världens största gamingcenter.

– Det var häftigt, kul att se lite ansikten på folk, säger han.

I flera års tid har Johan Rundqvist varit Sunnes mest framträdande namn på E-sportscenen.

Han tillhör alltjämt Färjestad BK, där målvakten är en nyckelspelare.

Under helgen var det dags för eSHL-säsongen att avgöras. Färjestad har de två senaste åren tagit sig till mästerskapsfinal, men båda gånger har Linköping stått i vägen för guldet.

Efter att ha slagit ut Örebro med 2–1 i matcher nådde Färjestads E-sportslag det så kallade Final Four i Stockholm där de fyra främsta lagen gjorde upp om mästartiteln och 100 000 kronor i förstapris.

Johan ”McSavid” Rundqvist hoppades att det skulle bli tredje gången gillt.

Dessvärre kom inte hans FBK längre än till semifinal. Växjö vann med 2-1 i matcher efter att ha avgjort på förlängning.

– Vi började riktigt nervöst och dåligt. Växjö vann första matchen välförtjänt. Andra matchen kom vi tillbaka och vann den klart med 3-1. Då spelade vi bra, det gjorde vi även i match tre, men Växjö var bättre i stort.

Därför var det inte överdrivet tunga miner, hur mycket FBK än ville vinna hela eSHL.

– Jag är lite besviken över att vi inte spelade på topp. Det är aldrig roligt att förlora men vi är sportsmän i laget, vi kände allihop att Växjö var lite bättre än oss, de vann även finalen. Så vi åkte ut med flaggan i topp.

Inte bara laget, en annan som gick ut med flaggan i topp var Johan Rundqvist.

– Jag är nöjd med min insats, räddningsprocenten var bra och jag fick även en del applåder från publiken efter en del räddningar.

En häftig upplevelse med all uppståndelse runt om kring, så som fotografering.
En häftig upplevelse med all uppståndelse runt om kring, så som fotografering. Foto: FBK E-sport

Färjestads E-sportlag spelar många turneringar ihop och känner varandra väl, men oftast sitter de på olika platser och spelar.

Inte minst de senaste två pandemiåren.

Nu fick de äntligen komma ut på ett stort E-sportevent, som är något speciellt.

– Riktigt fränt, det var en fruktansvärt stor skärm för publiken, säger han och uppskattar att antal åskådare var mellan 60-80 personer.

Och betydligt fler om man lägger till alla som följde turneringen via stream.

Många matcher

Säsongen i övrigt har varit intensiv.

– Ganska stressig, flera turneringar har överlappat varandra. Det har varit många matcher. Vi gjorde lite omändringar i laget inför säsongen där tre lämnade. Folk trodde inte på oss, vi var uträknade av så kallade ”experter” inför den stora Europacupturneringen (ECL).

Även för egen del har det inte varit helt enkelt att få ihop schemat, något som Johan Rundqvist pratat om i tidigare intervjuer med FB.

– Jag trivs jättebra i FBK. Det är stressigt men jag kommer garanterat att fortsätta köra. Vi har en kompetent back up-målvakt till mig som kan avlasta när jag behöver, eftersom jag jobbar natt och har barn som ska nattas.

Det gick inte hela vägen i Stockholm, men det kommer nya chanser.

– Nu när restriktionerna släppts blir det fler och fler event. Synd att inte få ta det efterlängtade guldet i eSHL, men det kan komma i framtiden. Det är nästan alltid samma lag i toppen och det brukar bli väldigt jämna matcher i slutspelet, säger Johan Rundqvist.

Artikeltaggar

EsportFärjestad BKJohan ”McSavid” RundqvistJohan RundqvistSunne

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.