Hoppa till huvudinnehållet

NWT Media och Röda Korsets insamling sprängde miljongränsen

Publicerad:
En pojke sitter vid sidan av gränsen och äter en soppa som han fått av hjälparbetare. Flyktingar från kriget i Ukraina korsade på måndagen gränsen till Polen vid gränsövergången Medyka i södra Polen.
En pojke sitter vid sidan av gränsen och äter en soppa som han fått av hjälparbetare. Flyktingar från kriget i Ukraina korsade på måndagen gränsen till Polen vid gränsövergången Medyka i södra Polen. Foto: Ola Torkelsson/TT

1 064 791 kronor. Så mycket har NWT Medias och Röda Korsets insamling i Värmland, Dalsland och Skaraborg gett hittills. Pengarna går till att hjälpa de människor som just nu flyr krigets Ukraina.

Eftersom NWT Media dubblar summan som kommer in upp till en miljon kronor, innebär det att insamlingen fram till och med måndagen gett hela 2 064 791 kronor. Målet att samla in två miljoner kronor är alltså nått.

Alla NWT medias titlar i Värmland, Dalsland och Skaraborg har deltagit i insamlingen och de insamlade pengarna fördelar sig på måndagen såhär:

Värmland 700 132 kronor

Skaraborg 234 285 kronor

Dalsland 123 624 kronor

Tillkommer gör ytterligare 6750 kronor där givaren glömt att ange varifrån pengarna kommer. Totalt ger det 1 064 791 kronor. Plus en miljon kronor från NWT Media.

– För oss är det självklart bidra till en fri press och grundläggande demokratiska värden. Vi ser med förtvivlan på Rysslands aggression mot Ukraina och vill hjälpa Ukraina och folket där. Vi har genom vår stiftelse en lång historik av att stötta fri press och opinionsbildning, bland annat tog Anderstiftelsen en aktiv del av återuppbyggnaden av de civila intuitionerna i de baltiska länderna i början av 90-talet via bland annat bidragen till handelshögskolan i Riga och dess mediasatsning, sa Victoria Svanberg, vice ordförande för NWT Gruppen och delägare när insamlingen startade för tio dagar sedan.

Din hjälp behövs

Röda Korset är på plats inne i Ukraina men även på flera platser längs landets gränser. Syftet är att ge humanitärt stöd till både de som är kvar inne i landet och de som nu flyr eller flytt. Behovet av hjälp är enormt. Fokus just nu är följande:

  • Rent vatten, mat och hygienartiklar
  • Mediciner och utrustning till hälsokliniker
  • Vattenförsörjning och speciell medicinsk utrustning till sjukhus
  • Första hjälpen
  • Sovplatser och vård till människor som flytt till grannländerna
  • Psykosocialt stöd
  • Skydd
  • Kontantstöd
  • Reparation av livsnödvändig infrastruktur som vattenledningar

Artikeltaggar

Inrikes/utrikesInsamlingarSamhälleUkrainaUkrainakriget

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.