Hoppa till huvudinnehållet

Ja i kommunstyrelsen till förslagen från S och C om extrapengar

Publicerad:
De två initiativärenden som nyligen väckts av S och C i Sunne gick på torsdagen igenom i kommunstyrelsen.
De två initiativärenden som nyligen väckts av S och C i Sunne gick på torsdagen igenom i kommunstyrelsen. Foto: Fredrik Finnebråth

De två initiativärenden som nyligen väckts av S och C i Sunne gick på torsdagen igenom i kommunstyrelsen. Det innebär att kommunfullmäktige nu får avgöra om extra satsningar för att minska de negativa pandemieffekterna för föreningsliv och företag (totalt 1,5 miljoner kronor) samt sommarpresent till kommunanställda (2 miljoner).

Dessutom beslutades att Björn Gillbergs (Hela Sunne) förslag om ett beredskapslager av livsmedel och drivmedel ska beredas av kommunchefen.

Förslaget om extra satsningar för att minska de negativa pandemieffekterna för föreningsliv och företag kom tillbaka från kommunfullmäktige via en så kallad minoritetsåterremiss. Vid torsdagens sammanträde i kommunstyrelsen antogs förslaget med röstsiffrorna 7-4 då S, C och SD röstade ja. Övriga röstade alltså emot, bland annat M.

– Vi är inte så mycket emot förslaget som sådant, men vi anser inte att sådana här politiska initiativ ska belasta resultatet. Det är olyckligt att göra på det här viset. Man bör hålla sig inom befintliga budgetramar, säger oppositionsrådet Henrik Frykberger (M).

Men kommunalrådet Kristina Lundberg (C) är av en annan uppfattning.

– Det har gjorts ändringsbudgetar tidigare, så det är inte så konstigt egentligen. Det blir tydligare med sådana här initiativ. Och det är väldigt viktigt att få i gång verksamheterna efter pandemin, säger hon.

När det gäller förslaget om en sommarpresent i form av ett presentkort på 1000 kronor till alla kommunanställda, fick C och S med sig MP, vilket gjorde att röstsiffrorna blev 7-4 även där.

– Vi har sparkrav och står inför en flyktingsituation, men budgeten ger möjlighet till detta och det känns bra att kunna ge något till de kommunanställda nu. Som en tillfällig satsning, säger Kristina Lundberg.

– Det ger energi in i verksamheten. Dessutom är presentkortsmodellen bra för den lokala handeln, säger kommunalrådet Tobias Eriksson (S).

Henrik Frykberger (M) la ett annat yrkande.

– Vi vill att frågan ska hänskjutas till kommunchefen för beslut. Det här är en personalfråga och därmed en fråga för kommunchefen. Det smakar inte bra att politiken går in och ordnar bonusar till personalen, säger han.

Inför torsdagens möte med kommunstyrelsen hade Hela Sunne genom Björn Gillberg föreslagit att kommunen snarast bygger upp ett beredskapslager av livsmedel och drivmedel svarande mot två månaders kommunalt behov.

– I händelse av en global kris, av den typ vi nu kanske ser början på, kommer det inom någon vecka att inte finnas drivmedel vid bensinstationerna och saknas livsmedel i livsmedelsbutikerna och hos livsmedelsgrossisterna. En större bensinstation eller livsmedelshall omsätter lagret på en vecka, säger Björn Gillberg.

Kommunstyrelsen beslutade att ge kommunchefen i uppdrag att bereda förslaget.

– Detta eftersom det är ganska mycket oklarheter kring kostnader och vem som ska göra vad. Men vi tycker att det är väldigt bra att frågan kommer upp på bordet, säger Kristina Lundberg.

Björn Gillberg (HS) hade gärna sett en snabbare beslutsgång, men är nöjd.

– Det är en bra början och jag kan förstå om man vill bereda det, säger han.

I ett medborgarförslag till kommunfullmäktige föreslås att ett plank sätts upp vid återvinningsstationen i Stöpafors. Argumentet är att förhindra plast att blåsa ut i kohagarna i närheten. Medborgarförslaget bifalles för att minska nedskräpning i området.

Ett medborgarförslag har även lämnats in om att låta djur beta sly i tätorten. Enligt förslagsställaren bidrar detta till den biologiska mångfalden samtidigt som området blir röjt och ger ett trevligt inslag i stadsbilden. Medborgarförslaget bifalles gällande upplåtande av kommunalmark för betande djur men avslås när det gäller kommunal skötsel av djur och inhägnad.

Marianne Åhman (L) reserverade sig mot beslutet.

Artikeltaggar

Kristina LundbergNyheterSunneSunne kommun

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.