Insändare: Det märks att det är valår

Insändare
PUBLICERAD:
Henrik Frykberger (M), oppositionsråd i Sunne kommun, är kritisk till flera av den senaste tidens politiska utspel i Sunne.
Foto: Dan Enwall
Det är med viss förvåning och oro jag följer den senaste tidens politiska utspel i vår kommun. Det är tydligt att det närmar sig val och att strategin är att ”köpa” sig röster genom att strö pengar och löften runt sig.

Vad gäller Hela Sunnes plötsliga iver för ett badhus så lämnar jag det därhän men jag vill kommentera Centerns iver att bränna av resultatet som vi ännu inte ens vet om vi har. Att som Centern nu gör och tar av resultatet för att driva politiska initiativ är något helt nytt i Sunne och för Centern. Det har tidigare möts av gliringar och illa dolda antydningar att man är oansvarig, när något annat parti velat göra någonting fast inte kan precisera vart inom budgetramen det ska tas och föreslagit att ta av resultatet, till och med för så små belopp som 50 000 kronor. Att nyttja resultatet för sådant har varit helt uteslutet, vilket är en god praxis.

Att sen i sin insändare 1/3 slira på sanningen och påstå att oppositionen vill ta av andra verksamheter för att finansiera centerns valfläsk är en direkt lögn. Oppositionen återremitterade ärendet för att vi inte vill utöka ramen. Vill Centern genomföra sitt förslag så är det upp till Centern att finna finansiering inom ramen, det ska inte oppositionen behöva göra åt dem. Hittar man inte finansiering eftersom man inte vill prioritera bort något annat, så ska det inte heller genomföras.

Sen vill man även ge en sommarpresent till all personal i Sunne kommun och det är ju svårt att vara emot vid en snabb tanke. Fast även det ska finansieras genom att ta av resultatet. Att som politiskt parti göra ett sådant uttalande är ju förvånande i sig då det normalt sett är kommunchefen som har både befogenheter och är den som ansvarar för löner inom kommunen. Det normala inom näringslivet är ju att det ges julbonus eller liknande när året är slut och man vet resultatet, fast då det är efter valet i september, så det är nog inte lika intressant. Det märks att det är valår när det kommer sådana här presenter strax innan valet. Det vore ju en sak om vår kommunchef kom till politiken och ansåg att det här är viktigt för att höja vår attraktionskraft som arbetsgivare, jag är själv arbetsgivare och har gett julbonus när året är slut och har inget principiellt emot det, tvärtom. Fördelen med en julbonus är att då vet man hur året gått och om det finns pengar. Då hade vi som politik kunnat ta den diskussionen gemensamt. Fast att använda det medlet som valfläsk och för att profilera ett enskilt parti vänder jag mig emot. Det är dessutom en gåva som både genererar arbetsgivaravgifter och kommer att få förmånsbeskattas av den anställde.

Det verkar som om det helt har gått förbi politiken i Sunne att vi i vår närhet har ett stort krig som riskerar att bli både långvarigt och växa till fler länder i Europa. Att i det läget sälja skinnet innan björnen är skjuten är inte ett gott tecken. Tror ni verkligen att det som nu sker inte kommer att påverka Sverige och Sunne ekonomiskt? I allra bästa fall påverkar det oss enbart negativt ekonomiskt. I värsta fall? Ja, det vill jag inte ens tänka på. Att i det läge vår omvärld befinner sig i öppna alla kranar tycker jag är fel.

Vi moderater kommer aldrig vinna i tävlingen att ösa mest skattepengar på roliga vallöften, vi vill lägga skattebetalarnas pengar på grunduppdraget. Finns det pengar över efter det så har vi tagit ut för mycket skatt.

Henrik Frykberger

Oppositionsråd (M)

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.