Hoppa till huvudinnehållet

Zelenskyj: Minst 15 döda i rysk attack

Publicerad:
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj säger i sitt tal att ukrainarna kommer att lyfta sina händer endast en gång – när de firar sin seger. Bilden är tagen under Krimplattformens toppmöte i tisdags. Foto: Andrew Kravchenko

Minst 15 personer har dödats och 50 skadats i en rysk attack mot en järnvägsstation i Ukraina, uppger den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj.

Attacken sker samma dag som landet firar sin självständighet.

– Jag har just fått information om en rysk robotattack mot en järnvägsstation i Dniproregionen. Minst 15 personer dödades och runt 50 skadades, säger presidenten i ett tal inför FN:s säkerhetsråd.

På onsdagen vaknade Kievs invånare av flyglarm, samma dag som landet firar sin självständighet från Sovjetunionen 1991. Dagen markerar också ett halvår sedan Ryssland anfallskrig i Ukraina inleddes.

"Kämpar för vårt öde"

I sitt självständighetstal lovade president Zelenskyj att landet kommer att fortsätta hålla emot Rysslands invasion.

– Vi har stått starka i sex månader. Det är tufft, men vi har knutit näven och vi kämpar för vårt öde, sade han i det videosända talet.

– Vi kommer att hålla upp våra händer endast en gång – när vi firar vår seger.

Kiev och andra regioner har infört förbud mot offentliga sammankomster i anknytning till självständighetsdagen. Presidenten har även uppmanat sina medborgare att vara vaksamma på "rysk terror".

Kompromissar inte

Med hänvisning till Ryssland säger Zelenskyj att Ukraina inte kommer att försöka nå en överenskommelse med "terrorister" och att landet inte kommer att kompromissa.

– För oss är Ukraina hela Ukraina. Alla 25 regioner, utan några eftergifter eller kompromisser.

– Efter sex månader av försök att förgöra oss är vi det fria folket, i det självständiga Ukraina. Och detta är sanningen om vår framtid. Det fria folket i det självständiga Ukraina.

I talet framhåller Zelenskyj att kriget har fungerat som en enande faktor för såväl Ukraina som omvärlden.

– Ukraina stärkte hela kontinenten. Europa tar till torgen. Europa inför hårda sanktioner. Europa erkänner enhälligt att Ukraina är en framtida medlem i EU.

Boris Johnson i Kiev

Stödet från Europa har på onsdagen bland annat visat sig genom att Storbritanniens premiärminister Boris Johnson varit på besök i Kiev. Johnson hyllar "ukrainarnas starka vilja" att stå emot den ryska invasionen.

– Ni försvarar er rätt att leva i fred, i frihet, och det är därför Ukraina kommer att vinna, säger premiärministern.

Johnson träffade Zelenskyj – som tilldelade premiärministern Frihetsordern för hans stöd för Ukrainas suveränitet.

– Det är inte varje land som har turen att ha en sådan vän, säger Zelenskyj.

Nytt militärt stöd

Samtidigt är ett nytt militärt stöd på gång från USA.

"Cirka 2,98 miljarder dollar (motsvarande drygt 31 miljarder kronor) i vapen och utrustning ska tillhandahållas", meddelar president Joe Biden i ett uttalande.

Stödpaketet innebär att Kiev kommer att kunna skaffa sig mer vapen, ammunition och andra nödvändigheter till sina väpnade styrkor, som befinner sig i ett utnötningskrig mot ryska trupper i landets östra och södra delar. Ingen av av de två sidorna har lyckats göra några betydande framsteg under de senaste veckorna.

Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) har nästan 100 personer dödats i attacker som riktats mot sjukvården sedan det ryska anfallskriget inleddes. Det senaste halvåret har totalt över 470 attacker mot sjukvården i Ukraina verifierats.

Artikeltaggar

Inrikes/utrikesRysslandUkrainaUkrainakriget

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.