Hoppa till huvudinnehållet

Premiär för Sunnepodden: ”Vill lyfta fram engagerade människor”

Publicerad:
Reporter Dan Enwall
Dan Enwall
dan.enwall@fryksdalsbygden.se
Anneli Jansson (till vänster) och Susanne Nyman är projektledare respektive programledare för Sunnepodden som kommer att släppa ett avsnitt i månaden.
Anneli Jansson (till vänster) och Susanne Nyman är projektledare respektive programledare för Sunnepodden som kommer att släppa ett avsnitt i månaden. Foto: Dan Enwall

Onsdagen den 2 mars är det dags för urpremiär för Sunnepodden.

– Vi vill lyfta fram människor som har ett stort engagemang för Sunne, säger projektledaren Anneli Jansson.

Planer på en sådan här podcast har funnits ganska länge inom Sunne kommun.

– Men det är först nu som alla bitar fallit på plats. Framför allt behöver man en bra programledare. Jag hörde Susanne Nyman intervjua vid en programpunkt under Kulturveckan i Sunne och då väcktes tanken. Det är viktigt att samtalet blir avslappnat och det är Susanne väldigt bra på, säger Anneli Jansson.

Susanne Nyman är inflyttad Sunnebo som till vardags är lärare på Klarälvdalens Folkhögskola i Sunne.

– Det häftiga med den här formen är ju att allt sker där och då. Det handlar mycket om att fånga ögonblicket, vilket kanske ger en annan bild av en person än om man hinner redigera och omformulera, säger Susanne Nyman.

I första avsnittet intervjuas 28-åriga Evelina Nilsson, verksamhetsansvarig på yrkeshögskolan Brobygrafiska i Sunne, första kvinnliga ordföranden för Mallbacken IF och dessutom äger hon och renoverar två gamla skolor i Mallbacken.

– Sedan har vi redan spelat in mötena med Hamid Bahrini, som väckte nytt liv i lanthandeln i Östra Ämtervik och Johanna Kriisa, vd för jätteprojektet Climate Arena. Så totalt sett har vi hittills intervjuat tre väldigt olika personligheter, vilket betyder tre väldigt olika program, säger Susanne Nyman.

En ambition är att försöka ta reda på drivkraften bakom personernas engagemang.

­– Kanske kan podden också inspirera fler att se egna möjligheter att vara med påverka och bidra till Sunnes utveckling. Vi vill också visa hur människors olikheter kan vara en viktig fördel i arbetet med att driva utveckling, säger programledaren Susanne Nyman.

  • Evelina Nilsson, utbildningsledare, MIF-ordförande och husrenoverare.
    Evelina Nilsson, utbildningsledare, MIF-ordförande och husrenoverare. Foto: Karina Johansson
  • Hamid Bahrini, eldsjälen som öppnade Svanviks handel.
    Hamid Bahrini, eldsjälen som öppnade Svanviks handel. Foto: Karina Johansson
  • Johanna Kriisa, vd för jätteprojektet Climate arena.
    Johanna Kriisa, vd för jätteprojektet Climate arena. Foto: Privat

Förhoppningen är att Sunnepodden får nya samarbeten och kreativa projekt att uppstå.

­– Sunne är levande och massor av saker händer och är på gång. Sunnepodden ger oss möjlighet att fördjupa samtalet kring detta. Ibland vill vi också blicka tillbaka för att förstå Sunnes historia och varför vi är där vi är idag, säger Anneli Jansson.

Sunnepodden

Bakom Sunnepodden står Sunne kommun. Den spelas in i Radio Fryksdalens studio i SG Brobys lokaler och man kommer att släppa ett avsnitt i månaden. Projektledare är Anneli Jansson och programledare är Susanne Nyman. Ljudtekniker är Peter Obbarius, Ljudkällan i Sunne.

Musikproducenten Elias Klenell, uppväxt i Sunne, har gjort ljudslingan som gör att man känner igen att detta är just Sunnepodden.

Artikeltaggar

Anneli JanssonMänskligtSunneSunne kommunSusanne Nyman

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.