Bränder efter ryska anfall

UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
En brand i utkanten av attackerade Kiev.
Foto: Gleb Garanich/Reuters/TT
En oljedepå i Vasylkiv liksom en oljeledning i Charkiv i Ukraina brinner sedan de träffats av projektiler.
Rysslands invasion verkar ha trätt in i en ny fas, där väst har svarat med sanktioner och löften om vapen.

Moskva har beordrat sina styrkor att avancera från alla håll, och säger att man har avfyrat kryssningsrobotar mot militära mål, när Ukraina vaknar till den fjärde dagen av den ryska invasionen.

Tidigt under natten hördes ett par större explosioner sydväst om Kievoch enligt myndigheterna rörde det sig om ett angrepp mot Vasylkiv söder om huvudstaden, där det finns en oljedepå. Under natten sågs skenet från branden i horisonten från huvudstaden.

"Brinna länge"

Flera videor sprids på sociala medier på den brinnande anläggningen, varav CNN har verifierat äktheten av åtminstone en. Myndigheterna i Kiev uppmanade stadens invånare om att giftiga gaser sprids och att folk bör se till att stänga sina fönster ordentligt, enligt BBC.

"Det kommer att brinna länge. Miljöskadorna kommer att vara kolossala", skriver Anton Gerasjenko, rådgivare på det ukrainska inrikesdepartementet, på appen Telegram, enligt The Guardian.

Även en gasledning ska ha attackerats och fattat eld i Ukrainas näst största stad Charkiv, uppger president Volodymyr Zelenskyjs kansli.

De båda brinnande anläggningarna väcker frågor om den ryska invasionen trätt in i en ny fas.

FN:s samordningsorgan OCHA skriver i en sammanfattning på lördagen att intensiva strider har pågått i Kiev, Charkiv, Cherson och Odessa, liksom i Donetsk och Luhansk i öst, sedan Ryssland invaderade Ukraina i torsdags.

Uppgifter om antalet dödsoffer varierar och är svåra att verifiera. Ukrainas hälsominister uppgav på lördagen att åtminstone 198 civila människor dödats. FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter (OHCHR) räknar antalet döda civila till minst 64, samt antalet skadade till flera hundra.

Hundratusentals människor uppges sakna antingen el eller vatten eller både och. En del broar och vägar har förstörts, vilket gör att vissa är avskurna från mat och andra förnödenheter.

Väst: Går inte enligt plan

Kriget mellan Ukraina och Ryssland har beskrivits som Davids kamp mot Goliat, där Rysslands försvarsbudget är tio gånger så stor som Ukrainas. Men det finns tecken på att det inte går lika lätt för de ryska förbanden som Rysslands president Vladimir Putin räknat med.

Enligt Storbritanniens försvarsdepartement avancerar inte Ryssland som planerat.

"Ryska styrkor lider betydande förluster och ett antal ryska soldater har blivit tillfångatagna av ukrainska styrkor", meddelar det sent på fredagskvällen, men uppgifterna är, som de flesta som cirkulerar, svåra att verifiera.

Även USA gör samma bedömning, enligt CNN, som har talat med två amerikanska källor som gör gällande att Ryssland inte har kontroll över det ukrainska luftrummet.

– Vi försvarar våra hem, vi försvarar vara familjer, vi försvarar demokratin, vi försvarar vårt val att vara suveräna, men vi försvarar också Europa, säger Ukrainas ambassadör i USA, Oksana Markarova, enligt CBS.

Vapenleveranser på väg

Markarova förmedlar vidare en bild av läget där ukrainska styrkor har förstört 600 bepansrade markfordon, inklusive stridsvagnar, liksom 14 stridsflygplan.

Flera länder har aviserat vapenleveranser till Ukraina. Litauen meddelar att en försändelse med försvarsmaterial har anlänt. Tyskland lovar att skicka 1 000 pansarvärnsrobotar och 500 luftvärnsrobotar, och Australien meddelar att man ser över möjligheten att skicka vapen.

– Jag har just pratat med försvarsministern och vi kommer att försöka förse det stöd vi kan, säger premiärminister Scott Morrison enligt ABC News, och tillägger att det framför allt ska ske genom USA och Storbritannien.

Förutom vapen och fördömanden införs också ännu strängare sanktioner mot Ryssland. De riktas dels mot centralbanken och dels utesluts vissa banker från kommunikationssystemet Swift, meddelade Vita huset och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen sent på lördagskvällen.

Hundratusentals på flykt

FN:s flyktingorgan UNHCR bedömer att hundratusentals personer är på flykt. UNHCR har under lördagen levererat liggunderlag, filtar och andra förnödenheter till staden Kryvyj Rih i centrala Ukraina, dit många flyktingar har sökt sig de senaste dagarna.

– Det är människor som flyr från öster, från söder och från norr mot de centrala delarna av Ukraina, samt västerut. Det är väldigt svårt att ha bevis på hur många internflyktingar det rör sig om, men vi uppskattar att det rör sig om minst 160 000, säger Karolina Lindholm Billing, UNCHR:s representant i Ukraina, till Al Jazeera.

– Det här är bara början och det sker i en enorm skala, säger hon.

FN:s högkommissionär Filippo Grandi uppgav på lördagen dessutom att 150 000 ukrainska flyktingar har flytt landet, hälften av dem till Polen.

Gustav Sjöholm/TT

Susanna Persson Öste/TT

Protesterna världen över, här i München, mot Rysslands attack på Ukraina är många och väst har infört sanktioner mot Ryssland. Arkivbild.
Foto: Tobias Hase

Fakta

EU:s sanktioner mot Ryssland

EU:s utrikesministrar beslutade formellt den 25 februari:

Åtgärder mot lån till ytterligare privatägda banker.

Åtgärder mot nya börsnoteringar av ryska statsägda företag.

Åtgärder mot finansiering av vissa statsägda företag.

Förbud mot nya bankinsättningar över 100 000 euro av ryska medborgare i EU-banker.

Förbud för värdepapperscentraler (Central Securities Depository) att ha ryska kontoinnehavare.

Förbud mot försäljning av obligationer i euro till ryska medborgare.

Förbud mot export av viss teknologi till oljesektorn.

Förbud mot att sälja eller tillhandahålla produkter och tjänster kopplade till flyg- och rymdindustrin.

En skärpt och breddad exportkontroll för produkter med dubbla användningsområden från EU till Ryssland.

Förbud mot export som bidrar till Rysslands militära och tekniska utveckling, eller utveckling i försvar och säkerhet.

Fler personer i Rysslands maktelit får sina eventuella tillgångar i EU frysta och förbjuds att resa in i unionen.

Totalt 670 personer finns nu på listan, bland annat 351 ledamöter i ryska duman.

President Vladimir Putin och utrikesminister Sergej Lavrov får sina eventuella tillgångar i EU frysta.

Ryska diplomater och affärsmän förlorar gräddfil för inresa i EU.

Nya sanktioner mot utbrytarregionerna Donetsk och Luhansk, bland annat import- och exportförbud.

Källor: Regeringen och EU:s ministerråd