Hoppa till huvudinnehållet

Debatt: LO och S borde skämmas

Publicerad:
”LO-kollektivet är inte enbart en plats för Socialdemokrater”, skriver SD:s Jimmie Åkesson och Runar Filper.
”LO-kollektivet är inte enbart en plats för Socialdemokrater”, skriver SD:s Jimmie Åkesson och Runar Filper. Foto: JACK MIKRUT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

LO ger bort över 50 miljoner kronor av medlemmarnas pengar till Socialdemokraternas valkampanj, trots att över hälften av dessa säger nej. Vänskapskorruptionen mellan LO och Socialdemokraterna måste få ett slut och Sverigedemokraterna kräver lagstiftning, enligt dansk modell, mot denna korruption. LO-kollektivet är inte enbart en plats för Socialdemokrater.

Fackföreningar har, och ska ha, en särställning som en viktig part i den svenska modellen för bland annat lönebildning, kollektivavtal och arbetsmiljöfrågor. Denna särställning kräver en hög grad av demokratiskt ansvar för att kunna fortsätta vara legitim.

Svenska arbetstagare är ofta mer eller mindre tvungna att välja en viss fackförening, eftersom denna har en totalt dominerande ställning på en given arbetsplats. Man väljer alltså inte ett LO-fack för att man vill, utan för att man måste.

Sveriges arbetstagare ska inte tvingas betala Socialdemokraterna för att få vara med i facket. Därför kommer vi att se över lagstiftningen efter valet och verka för att tillsammans med den övriga oppositionen kräva att fackförbunden inhämtar skriftligt samtycke från var och en av medlemmarna för att få föra vidare deras medlemsavgift till ett politiskt parti. Ett sådant regelverk finns idag i Danmark och det borde vara en självklarhet även i Sverige.

Att LO inte kan se att denna vänskapskorruption, med kampanjmiljoner till Socialdemokraterna, går på tvärs med demokratiska grundprinciper är för oss obegripligt. LO:s ordförande Susanna Gideonsson försvarar pengaregnet över Socialdemokraterna och menar att det i demokratisk ordning är förankrat vid deras förbundsstämma. Vad hon dock inte kan försvara är det faktum att alla medlemmar som sympatiserar med Sverigedemokraterna är utrensande från förbundsstämman, trots att närmare en tredjedel av dem röstar på oss.

Budskapet är tydligt: LO tar gärna SD-sympatisörers pengar, men är inte beredda att låta dem sitta med vid bordet. Det är inte att stå upp för alla människors lika värde, det är snarare maktfullkomligt, arrogant och respektlöst. LO och S borde skämmas.

Jimmie Åkesson (SD), partiledare

Runar Filper (SD), distriktsordförande och riksdagsledamot på Värmlandsbänken

Artikeltaggar

DebattJimmie ÅkessonRunar FilperSusanna GideonssonSverigeSverigedemokraternaVärmlandsbänken