Hoppa till huvudinnehållet

Värmlänningen: ”Allt som kunde gå åt helvete gjorde väl det”

Publicerad:
Emil Nykvist från Sunne hade en blytung dag i EM-jaktstarten. Arkivbild.
Emil Nykvist från Sunne hade en blytung dag i EM-jaktstarten. Arkivbild. Foto: Privat

Emil Nykvist har varit stabil på EM och värmlänningen blev bäste svensk i distansloppet.

Men i jaktstarten hade han en väldigt jobbig dag i mycket svåra väderförhållanden.

– Allt som kunde gå åt helvete gjorde väl det. Jag åkte dåligt och sköt dåligt, säger Nykvist.

Den 24-30 januari är det skidskytte-EM i tyska Arber och flera värmlänningar finns på plats för att jaga medaljer. Exempelvis blev Sunne-sonen Emil Nykvist bäste svensk i onsdagens distanslopp med en 20:e plats och han följde upp det med en 19:e plats i sprinten.

Nykvist hade med andra ord inga problem att kvala in till lördagens jaktstart 12,5 km där 19:e platsen från sprinten gjorde att han startade en minut och 30 sekunder bakom sprintvinnaren Erlend Bjøntegaard från Norge.

Det var väldigt svåra förhållanden i jaktstarten med både snöfall och hård vind och det bommades mängder med skott på skjutvallen. En av de skidskyttar som hade stora problem på vallen var Emil Nykvist som sköt tio bom på fyra skjutningar och värmlänningen slutade på 52:a plats, knappt sex och en halv minut efter vinnaren Sverre Dahlen Aspenes från Norge.

– I dag var det en riktig jäkla skitdag. Allt som kunde gå åt helvete gjorde väl det. Jag åkte dåligt och sköt dåligt, säger Emil Nykvist och fortsätter:

– Jag missade träffbildstavlan efter första serien så jag såg inte hur jag hade bommat vilket gjorde att jag inte skruvade på några inställningar till det andra liggande skyttet. Det var många nybörjarmisstag av mig faktiskt.

”Tuffa förutsättningar”

SK Bores Emil Nykvist menar att han borde ha gjort det bättre, inte minst med tanke på rutinen han besitter från bland annat världscupen. Men det var som sagt många som hade en väldigt kämpig EM-jaktstart i Arber. Nykvists svenske lagkamrat Simon Hallström startade på tiondeplats men sköt 13 bom och slutade 48:a.

– Vi hade tuffa förutsättningar med blåst och snöfall. Det var inte lätt, men det ska gå att träffa skott ändå. Man får anpassa skyttetempot och jobba in skotten, så jag är lite missnöjd med mitt genomförande, jag kunde ha gjort det bättre. Men det är klart att ibland går det inte bra, det är bara så det är, säger Emil Nykvist:

– Jag var ganska trött i dag och har man en dålig dag i spåret brukar det inte gå så bra på skjutvallen heller. Jag var trött, sliten och lite tom på energi vilket gör det svårt att fokusera på vallen. Efter tre bom i första liggande och tre i andra så är det inte jättemotiverande att ta ut sig allt man har. Det kommer nya tävlingar, så det handlade om att genomföra loppet och ta sig i mål.

Har du varit med om lika dåliga väderförhållanden som i dag?

– Jag åkte ett SM i Idre Fjäll i sämre förhållanden än i dag. Då var det dimma och man såg knappt prickarna på skjutvallen. Den gången gjorde jag jobbet och tog medalj.

– Ibland har man dåliga förhållanden och vi har det på träning ibland också. Men i dag var väl en av de värsta dagarna någonsin. Men alla hade samma förutsättningar och en del lyckades bra.

”Har tagit stora steg i år”

Bra dagar hade Nykvist så sent som i EM:s distanslopp i och sprinten där han slutade på 20:e respektive 19:e plats.

– De två loppen var bra och stabila lopp av mig och där är jag nöjd även om det finns saker att utveckla, men helheten var väldigt bra. Det är ett stort steg jämfört med vad jag har presterat tidigare, jag har tagit stora steg i år och de två EM-loppen är jag jättenöjd med. Det är så jag borde ha presterat även i jaktstarten.

I herrarnas jaktstart blev Gabriel Stegmayr bäste svensk på 21:a plats med fyra missade skott. Värmlänningarna Oskar Brandt och Viktor Brandt kvalade inte in till jaktstarten.

Damernas jaktstart 10 km kördes också i mycket svåra väderförhållanden. Annie Lindh från Finnskoga IF startade på 38:e plats och hon blev 39:a med sju bom. Elisabeth Högberg blev bästa svenska med sex bom. Alina Stremous från Moldavien vann EM-guld.

Annie Lindh som tävlar för Finnskoga IF. Arkivbild.
Annie Lindh som tävlar för Finnskoga IF. Arkivbild. Foto: Per Danielsson/ Projekt.P

Stafettsöndag avslutade EM

EM avslutades under söndagen med dubbla stafetter. Först ut var mixstafetten 4x7,5 km där Sverige ställde upp med Emil Nykvist, Simon Hallström, Annie Lindh och Ingela Andersson. Nykvist körde förstasträckan och Lindh tredje sträckan när det svenska laget slutade på tionde plats med totalt sex bom och 17 extraskott.

Emil Nykvist öppnade sin första sträcka starkt och efter det första skyttet var Sverige på fjärde plats, bara nio sekunder efter ettan Norge. Nykvist åkte på en straffrunda i det andra skyttet och växlade över till Hallström på nionde plats, en minut och 24 sekunder bakom Norge.

I mål efter fyra sträckor slutade Sverige alltså på tionde plats, drygt sju minuter bakom det norska guldlaget. Tyskland vann silver och Schweiz tog brons.

I söndagens singelmixstafett tävlade Gabriel Stegmayr och Elisabeth Högberg för Sverige och det slutade med en svensk sjundeplats medan Ryssland tog guld, Frankrike silver och Tyskland knep bronset.

Artikeltaggar

Annie LindhEmil NykvistIBU-cupenOskar BrandtSkidskytteSkidskytte-EMViktor BrandtVärldscupen i skidskytte

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.