Hoppa till huvudinnehållet

Flera stölder i Västra Ämtervik i natt – 20-årig man anhållen

Publicerad:
Under natten stals bland annat en fyrhjuling i Sunne kommun.
Under natten stals bland annat en fyrhjuling i Sunne kommun. Foto: Johan Nilsson/TT

En man i 20-årsåldern greps i Sunne under torsdagsmorgonen, misstänkt för inblandning i en rad stölder under natten. Polisen misstänker att det finns fler gärningspersoner.

– Det ska mycket till för att han ska ha kört alla de här fordonen själv, säger Lars Hedelin, presstalesperson polisregion Bergslagen.

Inbrotten ska ha skett under natten, men det var tidigt på morgonen som polisen uppmärksammades på att något hade hänt.

– Vi fick in en anmälan från en privatperson som ringde in tidigt i morse efter att ha observerat en bil med släp på en skogsväg i nära anslutning till där han bodde. Han upplevde det som märkligt och kontaktade oss, säger Lars Hedelin, och fortsätter:

– Vi åkte ut med flera bilar mot området. När vi närmade oss fick en av patrullerna syn på en skåpbil som kom ut ifrån samma skogsväg. De valde att kontrollera skåpbilen, vilket man gör rutinmässigt. I skåpbilen påträffades en fyrhjuling som var anmäld som stulen.

Återkommande modus

Stölder av mindre motorfordon är inget nytt i de delarna av Värmland. I höstas härjade en stöldliga i området, tre litauiska män häktades tidigare i år för de stölderna.

Kan ni koppla det här till de stölderna?

– Det vet vi inte än, det är för tidigt. Moduset att stjäla fyrhjulingar med skåpbil är ständigt återkommande. Men om det är samma gäng är det för tidigt att säga något om.

Vad är det för någon som sitter gripen?

– Det är en 20-årig man, utländsk medborgare.

Vid 14.30-tiden på torsdagen meddelade polisens presstalesperson Mats Öhman att åklagare beslutat att anhålla den misstänkta 20-åringen efter förhör.

Allt stulet runt Sunne

Bilen med släp som stod parkerad på skogsvägen visade sig vara tom. När den kontrollerades visade det sig att även de var stulna.

– Bilen är stulen i Sunneområdet, släpet med men inte på samma ställe.

Förutom den stulna fyrhjulingen kunde polisen beslagta bland annat en större båtmotor.

– En riktigt, riktigt stor båtmotor. Den stals på samma ställe som släpet tillsammans med en del verktyg. Allt är beslagtaget i och med att alltihop är stöldgods.

Enligt Hedelin har polisen koll på vem de stulna godsen tillhör.

– Vi håller på att identifiera, men tror oss ha koll på målsägande i de flesta ärendena.

Stölderna ska ha skett i ett område väster om Västra Ämtervik, mot Fryksdalshöjden. Polisen misstänker att det finns fler inblandade personer.

”Extremt stöldbegärlig”

Fyrhjulingen stals från ett garage i området. Det är inte första gången det sker. Stölderna i höstas var även de riktade mot bland annat just fyrhjulingar.

– Har man den typen av fordon får man se till att ha dem inlåsta och låsta. Det är extremt stöldbegärlig egendom och återkommande. Som privatperson får man göra det man kan rent fysiskt för att se till att det inte går att stjäla. Det räcker inte att bara vrida om tändningsnyckeln, man får snarare låsa fast dem fysiskt i byggnader, säger Hedelin.

Artikeltaggar

Brott & blåljusLars HedelinStölderSunne kommunVästra Ämtervik

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.