Hoppa till huvudinnehållet

Nykvist och Nilsson rivstartade året - siktar mot EM: ”Bra genomkörare”

Publicerad:
Emil Nykvist och Emma Nilsson tog varsina förstaplatser i helgens Swe cup.
Emil Nykvist och Emma Nilsson tog varsina förstaplatser i helgens Swe cup. Foto: Privat

Emil Nykvist, 24, och Emma Nilsson, 28, fick en kanonstart på året när Swe Cup avgjordes under helgen.

Det blev varsina förstaplatser.

Nu hoppas de fortsätta på den inslagna vägen, som i så fall kan ge dem en plats både i världscupen och EM.

– Det vore kul att bli uttagen dit, ett mästerskap är ändå ett mästerskap, menar Emma Nilsson.

Under helgen var det den tredje och fjärde deltävlingen av Sverigecupen i Lima.

Den första tävlingen på året för Sunnekillen Emil Nykvist och Gräsmarkstjejen Emma Nilsson, som haft några veckors vila över jul och nyår.

Från tävlingar åtminstone, understryker Nykvist.

– Jag har tränat extremt mycket, det har varit en tuff period där vi medvetet har blivit tungt nertränade. Det kändes hemskt att tävla när kroppen kändes som den gjorde, men målet är att vi ska komma i form när det är viktiga tävlingar senare i vinter.

Emil Nykvist vill nog helst glömma lördagens sprint, dock.

– Jag kände mig jättetrött och började med två bom direkt, då blev jag less och grinig. Det var en riktig skitdag, en underprestation utan dess like, erkänner han.

Men dagen efter tog han revansch - och det rejält. Han vann bland seniorerna när ännu en sprint stod på schemat.

– Jag försökte släppa lördagen och låtsas som att det aldrig hade hänt. Det blev en bra tävling, jag åkte fort och sköt bra (endast en bom).

Seger i söndagens sprint för Emil Nykvist.
Seger i söndagens sprint för Emil Nykvist.

Vad som väntar härnäst återstår att se, men eftersom OS väntar för flera åkare, kan det öppna upp för Nykvist.

– Det skapar platser för oss precis utanför. Jag ville få chansen direkt efter nyår, men nu hoppas jag få en chans på världscupen i Antholtz (20-24 januari). Får jag en plats där så åker jag nog även EM. Det är två stora mål för mig.

Dubbla pallplatser för Emma

En som haft en mer anonym säsong är Emma Nilsson, som väntar på en riktig fullträff.

Kanske är hon något på spåren, för under både lördagen och söndagen visade hon god form. Lördagens tredjeplats följdes upp av en förstaplats dagen efter.

– Även om kroppen inte riktigt var i tävlingsskick så gick det ändå bra att ställa om, säger hon.

– Första loppet var helt okej, synd att det blev en bom i sista men annars är jag nöjd. Det kändes stabilt.

Ännu bättre gick det under söndagen - och det räckte hela vägen till seger.

– Igår gick det lite rappare och skönt med fullt skytte, även om jag inte hade jättesnabba skjuttider. Det var en bra genomkörare och kul att skjuta bra bägge dagarna.

Även Emma Nilsson fick stå högst upp på pallen.
Även Emma Nilsson fick stå högst upp på pallen.

Just skyttet är något som hon haft bekymmer med under säsongen.

– Innan jul blev det en del bom, då upplevde jag att jag slarvade. Nu har jag tagit ett steg tillbaka, fokuserat på grunderna för att ha något att utgå ifrån. Nu satt skotten, och det tog tid, men jag tar hellre någon sekund extra på mig.

Förhoppningsvis blir det här starten på något.

– Jag har fortfarande inte fått till någon riktig fullträff under säsongen. De tävlingar som jag åkt fort har det i stället blivit någon bom, så resultatet har inte gått min väg. Nu, efter jul, tror jag att det kommer att lossna. Får jag till ett bra skytte så kan det vända.

Även Emma Nilsson ser en världscup och ett EM i framtidsplanerna.

– Det vore kul att bli uttagen dit, ett mästerskap är ändå ett mästerskap, säger Emma Nilsson.

Artikeltaggar

Emil NykvistEmma NilssonGräsmarkSK BoreSkidskytteSunne

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.