Hoppa till huvudinnehållet

C och S vill satsa 1,5 miljoner på Sunnes besöksnäring och föreningsliv

Publicerad:
Centerpartiet och Socialdemokraterna vill satsa 1,5 miljoner på besöksnäring och föreningsliv i Sunne, för att mildra effekterna av pandemin.
Centerpartiet och Socialdemokraterna vill satsa 1,5 miljoner på besöksnäring och föreningsliv i Sunne, för att mildra effekterna av pandemin. Foto: Fredrik Finnebråth

Centerpartiet och Socialdemokraterna i Sunne föreslår en satsning på 1,5 miljoner kronor på besöksnäringen och föreningslivet under 2022, för att mildra effekterna av pandemin.

Ärendet tas upp i kommunstyrelsen denna vecka.

Man vill bidra med 500 000 kronor till besöksnäringen. Målet är att underlätta för fler arrangemang under 2022, då det kommer att betyda mycket för både hotell, restauranger och butiker.

Man vill ge 500 000 kronor till föreningar som vill göra extra insatser för att få tillbaka ungdomar som slutat under pandemin. Många föreningar har burit ett stort ansvar under pandemin och gjort insatser och man vill ge tillbaka lite, men riktat mot barnverksamheter.

Byapengen vill man förstärka med 500 000. Man menar att byapengen varit en succé under 2021 och därför vill de förstärka den under 2022 för att bidra till en attraktiv landsbygd för både invånare och besökare. Så vitt skilda projekt som exempelvis bryggor, handikappanpassade skjutbanor och lekutrustning har kommit på plats tack vare satsningen.

- Vi behöver hjälpas åt för att komma vidare efter pandemin och att satsa på våra unga, vår landsbygd, våra föreningar och företag är en investering för framtiden, säger Kristina Lundberg, (C), kommunstyrelsens ordförande.

S och C förklarar att skatteunderlagsprognosen för 2022 är förbättrad jämfört med när årets budget lades och att det därför finns utrymme att göra enstaka satsningar utan att det påverkar resultatet negativt.

- Vi hoppas få se evenemang av både lite större karaktär, men också flera mindre. Många föreningar har också ställt in sina arrangemang två år i rad och kanske vill satsa lite extra på att publiken ska komma tillbaka. Satsningarna ligger i linje med våra mål om förbättrad folkhälsa och att vara en möjliggörande kommun, säger Tobias Eriksson, (S), kommunstyrelsens förste vice ordförande.

Ärendet tas upp av kommunstyrelsen denna vecka. Om det går vidare till fullmäktige i februari och ett beslut tas enligt förslaget, är planen att förvaltningen får i uppdrag att ta fram kriterier för hur pengarna ska sökas.

Artikeltaggar

BesöksnäringCenterpartietFöreningslivKristina LundbergNyheterSocialdemokraternaSunneTobias Eriksson

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.